Debut cu stângul la Sărbătorile Iaşiului
0
Cu patru zile înainte de hramul Sfintei Parascheva, oficialii din Primărie se chinuiesc să-i convingă pe impresarii din ţară să-şi trimită artiştii în capitala Moldovei.
Ca în fiecare an, şefii oraşului întocmesc la repezeală programul Sărbătorilor Iaşiului şi se trezesc pe ultima sută de metri că nu găsesc trupe pentru concertul din faţa Palatului Culturii, din seara zilei de 14 octombrie.
Vezi şi:
Ce le-au pregătit oamenii legii pelerinilor care vin la Iaşi
Toţi cei cinci impresari cu care au luat legătura angajaţii Primăriei pentru concertul aniversar au transmis că nu pot veni la Iaşi pentru că artiştii vor evolua la balurile de boboci din Bucureşti. Edilii trebuie acum să renegocieze sau să majoreze contractele cu până la 50%.
Competiţii sportive, slujbe şi expoziţii
„E destul de greu să găsim formaţii în această perioadă, pentru că foarte multe universităţi îşi fac baluri ale bobocilor şi au contractate trupe pe care noi vrem să le aducem la Iaşi. Ori că se duc la un bal al bobocilor, ori că vin la Iaşi să concerteze pe 14 octombrie în Piaţa Palatului, primesc aceiaşi bani şi tocmai de aceea multe trupe nu vor să iasă din Bucureşti“, a spus Cosmin Coman, şeful Direcţiei Dezvoltare şi Proiecte Europene din Primărie. Astăzi debutează manifestările specifice Sărbătorilor Iaşiului, aflate la ediţia jubiliară.
Trenuri suplimentare pentru pelerinii care vor veni la Sărbătoarea Sfintei Parascheva
Din programul stufos prezentat de municipalitate, evenimentele iniţiate de edili pot fi numărate pe degete. La celelalte Primăria va fi doar partener. Ieşenii vor avea parte în această săptămână de concerte în cartiere, ordinea pe zile fiind: Nicolina, Păcurari, Dacia, Tătăraşi, Copou şi Alexandru cel Bun. Astăzi, 350 de comercianţi vor veni la Iaşi pentru a-şi expune mărfurile în corturile amenajate pe strada Palat şi în zona Halei Centrale.
20.000 de euro, factura concertului de la palat
Ieşenii vor putea vizita şi Sărbătoarea Dulceţii, organizată pentru prima dată la Iaşi în parcarea din faţa Mănăstirii Golia, acolo unde vor veni peste 16 producători. Mâine, vor începe cele două târguri din centrul oraşului, respectiv Sărbătoarea Vinului şi Târgul de Toamnă. Programul mai cuprinde slujbe religioase la Mitropolie, concursuri de fotografie, festival de poezie, piese de teatru, expoziţii, campionate de baschet sau volei.
Moaştele Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, vor fi aduse la Iaşi
Pentru toate aceste manifestări, oficialii Primărie au la dispoziţie un buget de 1 milion de lei, din care 85.000 de lei costă onorariile artiştilor, montarea scenei şi a sistemului de sonorizare pentru concertul aniversar. Află mai multe despre evenimentele din această săptămână pe iasi.adevarul.ro.
Sfânta Parascheva pe Facebook
În timp ce unii credincioşi sunt dispuşi să bată sute de kilometri pentru a ajunge la moaştele Sfintei Parascheva, alţii iau în derâdere numele sfintei. Un tânăr a creat un profil de Facebook, în care sunt postate mai multe mesaje defăimătoare la adresa ocrotitoarei Iaşiului. Sfânta Parascheva este „cea mai sărutată călugăriţă din lume“, îi poate blestema pe internauţi „pentru că e sfântă“ şi se afla într-o relaţie. Asta reiese din profilul de pe Facebook făcut de tânăr.