De zece ani se chinuie să obţină moştenirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Şfiţă trebuie să primească 15 hectare de teren
Ionel Şfiţă trebuie să primească 15 hectare de teren

Un cetăţean american de origine română încearcă să intre în posesia unui teren care a aparţinut familiei de generaţii. Ionel Şfiţă (65 de ani) a umblat pe la instituţiile statului şi prin instanţele din România timp de zece ani, cu toate că avea hotărâri judecătoreşti care îi dădeau dreptate.

Drumurile dese la Prefectura Iaşi, Primăria Bârnova, parchetele şi instanţele ieşene şi nepăsarea funcţionarilor l-au adus pe un cetăţean american de origine română la capătul puterilor. În ultimii zece ani acesta a ajuns să-şi petreacă vacanţele de vară pe la uşile angajaţilor din instituţiile publice în speranţa că dosarul său va fi rezolvat şi îşi va primi cele 15 hectare de teren la Bârnova.


În anul 2000, Comisia Judeţeană Iaşi de aplicare a Legii 18/1991 a validat propunerea Comisie Locale Bârnova şi a decis reconstituirea dreptului de proprietate lui Şfiţă şi fraţilor săi pentru terenul moştenit de la tatăl lor.


Plimbat pe la instituţii


Bucuria americanului a fost de scurtă durată. „Potrivit legii într-un an trebuiau să fie puşi în posesie şi eliberat titlul de proprietate.Terenul era liber, dar clientul meu a fost plimbat de la o instituţie la alta”, a spus Florin Calistru, avocatul lui Şfiţă. În anul 2003 americanul a aflat cu stupoare că pământul pe care trebuia să-l primească a fost concesionat de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti către Agroindustriala Bucium Iaşi. „Acest act juridic s-a încheiat atât cu nerespectarea dispoziţiilor legale cât şi în frauda drepturilor adevăraţilor proprietari, deoarece terenul făcea obiectul unei retrocedări şi nu putea fi concesionat sau arendat”, explică avocatul. Ionel Şfiţă şi-a reluat periplul pe la instituţiile statului şi în cele din urmă s-a adresat instanţelor de judecată şi a făcut plângeri la Parchet împotriva funcţionarilor.


Magistraţii au obligat atât Comisia Judeţeană de Fond Funciar, cât şi Comisia Locală Bârnova să îl pună în posesie şi să emită titlul de proprietate. Însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar instituţiile dau vina una pe alta. „Documentaţia este la Agroindustiala Bucium, iar ei nu vor să le semneze pentru că doresc bani pentru îmbunătăţirile făcute. Noi vrem să le dăm terenul, dar am fost prinşi la mijloc“, a spus Dan Popa, primarul comunei Bârnova. Reprezentanţii ADS spun că nu depinde doar de ei.

„Dacă am toate actele eu dau drumul la dosar”, a spus Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul ADS Iaşi. Reprezentanţii Agroindustrialei Bucium, care cer 30.000 de euro pentru îmbunătăţirile aduse terenului,  au fost contactaţi în repetate rânduri, dar nu au comentat acest caz motivând că sunt în şedinţă. Prefectul a somat CL Bârnova ca până la 26 februarie să efectueze documentaţia prealabilă emiterii titlului de proprietate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite