Iasi: „Dacă nu luam un pumn de pastile, îmi pierdeam minţile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: „Dacă nu luam un pumn de pastile, îmi pierdeam minţile“
Iasi: „Dacă nu luam un pumn de pastile, îmi pierdeam minţile“

Cei doi supravieţuitori din microbuz au rămas cu sechele fizice şi psihice care îi vor afecta pentru tot restul vieţii.

Maria Petrache (35 de ani), soţia lui Traian şi mama a cinci copii din Scânteia, a pierit în cel mai grav accident feroviar înregistrat în Moldova în ultimul secol. Alături de ea au mai murit atunci 13 persoane, dintre care două îi erau rude. „Asistenta medicală s-a luptat două ore ca să le dea copiilor mei mama înapoi, însă rana la cap a soţiei a fost mult prea gravă", spune cu voce stinsă Traian Petrache (41 de ani), soţul femeii.

Bărbatul a primit lovitură după lovitură în răstimp de numai o lună, când i-au murit şase membri ai familiei. Mai întâi s-au dus socrii săi, după care Maria a murit în catastrofa feroviară, împreună cu alte două rude de-ale lor care mergeau la Iaşi. Cu o zi înainte să-şi îngroape soţia, Traian a aflat că şi soţul surorii sale s-a dus în lumea celor drepţi, lucru care s-a dovedit prea mult de suportat.

„Când am fost la morgă să-l văd pe cumnatul meu, am avut un moment când am cedat psihic. Dacă nu luam un tratament cu un pumn de pastile, îmi pierdeam minţile după accident. Vecinii mă vedeau cum vorbesc singur în timp ce mergeam pe stradă sau în ogradă", mai spune Traian, care munceşte de 19 ani ca infirmier la Spitalul de Siguranţă şi Supraveghere din Grajduri.

Fără mama copiilor săi, bărbatul încearcă să fie puternic pentru cele cinci suflete care i-au rămas în grijă. „Când mă întreabă băiatul cel mic unde este mama lui, îi spun că e plecată la Iaşi. Cât sunt eu la muncă, gospodăria rămâne în grija băiatului cel mare şi a surorii mele", explică Traian. În afară de Costel (17 ani), Maria i-a lăsat în urmă pe Dan (11 ani), gemenii Mădălina şi Olivian (6 ani) şi Doru (3 ani).

Drama supravieţuitorilor

Victor Chelaru (37 de ani), unul dintre cei doi oameni care au supravieţuit tragediei feroviare, este condamnat la sărăcie. După accident, bărbatul a avut un umăr dizlocat, mâna fracturată, o rană la picior, două coaste rupte şi lovituri puternice la cap.

Mai mult, medicii i-au interzis acestuia să mai depună efort fizic, iar Viorel nu ştie ce va face mai departe, ţinând cont că bărbatul câştiga bani ca muncitor pe şantier. Din cauză că şi soţia sa este operată de hernie, familia va trebui să se descurce doar cu alocaţiile copiilor, respectiv 140 de lei pe lună.

Ilie Meşteru (34 de ani), al doilea supravieţuitor, este internat la Spitalul de Psihiatrie Socola pentru tratament, după mai multe lovituri suferite la cap. Medicii spun că tratamentul pentru recuperarea lui Ilie Meşteru ar putea fi făcut şi acasă, dar cum soţia acestuia este la muncă în Italia, bărbatul a rămas în spital.

Sacrificii mari pentru prima zi de şcoală


Deşi a trecut numai o lună de când şi-au pierdut mama, patru din cei cinci copii ai familiei Petrache au început astăzi un nou an şcolar. „Chiar dacă am un salariu de 800 de lei pe lună, m-am chinuit şi am făcut rost de 2.000 de lei pentru rechizite. Totuşi, în weekend vreau să îi am lângă mine acasă pentru ca aş înnebuni fără copiii mei“, a spus Traian Petrache.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite