Cuza Vodă, strada sacrificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii care trec zilnic prin zonă sunt dezamăgiţi de atitudinea Primăriei faţă de Centru. În Capitala Culturală a ţării, municipalitatea a renunţat la reabilitarea Centrului Istoric cu fonduri europene. Faţadele clădirilor vechi rămân la mila timpului şi a vremii.

Strada Cuza Vodă, singura care nu a suferit modificări majore de-a lungul secolelor, şi-ar fi putut redobândi strălucirea de odinioară cu ajutorul fondurilor europene. 

Şefii Primăriei au anunţat că reabilitarea clădirilor construite în secolul XIX şi la începutul secolului XX, care acum stau să se prăbuşească, într-o mizerie de nedescris, nu mai au loc pe lista de priorităţi. Asta pentru că o parte dintre locatarii caselor au refuzat să se mute în perioada în care ar fi avut loc lucrările, sau să le vândă Primăriei, o condiţie obligatorie pentru ca proiectul să obţină finanţare. Ieşenii care trec zilnic pe Cuza Vodă sunt surprinşi de decizia şefilor oraşului.

„Credeam că următoarea etapă după schimbarea trotuarelor este renovarea caselor. Aşa, nu arată nici nou, nici vechi. E un amestec de de toate pe această stradă. Un proiect n-ar fi stricat, păcat de zonă. În alte oraşe, chiar mai mici, s-au găsit bani pentru zonele istorice“, a spus Cristina Tofan, studentă.

Pe trotuarele pavate, ieşenii şi puţinii turişti merg atenţi la gangurile din care răzbate un miros respingător şi la streaşinele roase în timp de rugină, care stau să cadă. „Vedem cu toţii cum arată şi nu ne place. Păcat că a fost tocmai strada asta sacrificată“, afirmă Marian Bahnă, masterand în Construcţii.

În locul proiectului de refacere a Centrului istoric, amânat la nesfârşit, reprezentanţii Primăriei promit că vor aplica un sistem de management al traficului.

Laura Iftimi, studentă: Este mai bine că nu se apucă de renovări. N-ar termina nici în 100 de ani. Avem şi alte exemple.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite