Cuţitarul de la fast- food, client vechi al oamenilor legii. A fost despăgubit de CEDO pentru o bătaie încasată de la poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criminaliştii ieşeni fac cercetări în zona fast-foodului unde femeia a fost agresată
Criminaliştii ieşeni fac cercetări în zona fast-foodului unde femeia a fost agresată

Belmondo Cobzaru (39 de ani), bărbatul care şi-a înjunghiat vineri dimineaţă concubina, a mai fost condamnat la 6 luni de închisoare, în 2004, de Judecătoria Mangalia. Bărbatul a câştigat, în 2007, 22.271 de euro despăgubiri de la statul român pentru că ar fi fost bătut de doi poliţişti.

Belmondo Cobzaru este un client mai vechi al oamenilor legii. În 2004, bărbatul a fost condamnat de Judecătoria Mangalia la 6 luni de închisoare. În 2008, Cobzaru a cerut magistraţilor să-i „albească" cazierul. Astfel, instanţa din Mangalia a admis cererea de reabilitare a bărbatului, pe 3 martie 2008.

Cu un an înainte, Belmondo Cobzaru a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) despăgubiri de 22.271 de euro pentru că doi poliţişti din Mangalia l-ar fi bătut.

O femeie din Centrul de Violenţă Domestică a ajuns la spital după ce a fost bătută cu sălbăticie şi înjunghiată de partenerul de viaţă UPDATE

Belmondo Cobzaru a susţinut în plângerea adresată CEDO că, pe 4 iulie 1997, a forţat uşa apartamentului Steluţei M., concubina sa din Mangalia, de teamă că aceasta ar fi încercat să se sinucidă. Bărbatul nu ar fi găsit-o pe iubita, dar când pleca spre casă s-ar fi întâlnit cu cumnatul femeii şi cu trei bărbaţi înarmaţi cu cuţite, care au încercat să-l atace. Cobzaru ar fi reuşit să scape şi ulterior s-ar fi dus la Poliţie, pentru că aflase că ruda Steluţei M. ar fi depus o plângere împotriva lui.

La sediul Poliţiei din Mangalia, Belmondo Cobzaru ar fi fost bătut de doi ofiţeri. „Gheorghe G. l-a apucat pe reclamant de păr şi l-a tras la etaj într-un birou. Gheorghe G. şi Curti D. l-au lovit cu pumnii în cap până ce a început să-i sângereze nasul, şi a fost aruncat la pământ şi lovit cu picioarele. I s-a pus un ziar pe ceafă şi a fost lovit cu un baston de lemn. Patru ofiţeri în civil au observat atacul, dar nu au luat măsuri spre a-l împiedica sau a-l opri. Poliţia i-a spus reclamantului că faptul că tatăl său era conducătorului unei asociaţii locale a romilor nu avea să-l ajute şi l-au forţat să semneze o declaraţie potrivit căreia fusese bătut de Crinel M. şi de alţi indivizi", se precizează în hotărârea CEDO.

Speranţă pentru femeile din Iaşi care au trecut prin calvar 

EXCLUSIV Amendată că ţipa la bătaia soţului 

În urma agresiunii Cobzaru ar fi avut nevoie de 14-15 zile de îngrijiri medicale şi a făcut plângere împotriva ofiţerilor care l-ar fi agresat. În cazul celor doi poliţişti s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru că nu s-ar fi putut stabili cu certitudine care ar fi fost originea leziunilor de pe corpul reclamantului.

Instanţa europeană a reţinut că autorităţile române nu au întreprins o anchetă eficientă în cazul reclamantului, că în lipsa unor probe în sens contrar, rănile lui Cobzaru au fost provocate de tratamentul inuman la care a fost spus în timpul în care s-a aflat sub supravegherea Poliţiei şi că a fost discriminat de organele de anchetă din cauza etniei sale

Ţinând seama de gravitatea rănilor suferite de reclamant, Curtea consideră de neconceput ca, dacă reclamantul ar fi ajuns la secţia de poliţie cu contuzii pe corp, poliţiştii să nu le fi observat. Mai mult, dacă poliţia a observat contuziile, în mod normal ar fi trebuit să-l întrebe ce le provocase şi fie să-l ducă la spital fie să cheme un doctor. Observaţiile tendenţioase la adresa originii rome a reclamantului au evidentiat o atitudine discriminatorie din partea organelor de ancheta.", se precizează în hotărârea CEDO. Astfel, CEDO a dispus, în iulie 2007, ca statul român să-i plătească lui Belmondo Cobzaru  8.000 de euro daune morale şi 14.271 de euro cheltuieli de judecată.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite