Iaşi: Luiza Cupceac Actriţa care s-a întors la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Luiza Cupceac Actriţa care s-a întors la şcoală
Iaşi: Luiza Cupceac Actriţa care s-a întors la şcoală

„Profess Art” înseamnă pentru actriţă să fie profesor, regizor şi coregraf, designerul costumelor şi chiar să-şi transforme casa în depozit de recuzită pentru teatru.

Despre cum şi când a început pasiunea pentru teatru, Luiza nu are o poveste. E adevărat că a jucat în şcoala generală rolul lui „Baiazid”, dar trece repede peste acest moment. Mai curând, de mică a fost un profesor pentru ceilalţi copii, cărora le ţinea predici „savante” şi pe care îi provoca să se joace după regulile ei. „Am avut dintotdeauna o pasiune pentru punerea în scenă. Am fost regizor încă din copilărie”, spune actriţa. A trebuit să ajungă studentă la Limbi Clasice ca să conştientizeze fascinaţia pentru teatrul antic. La această descoperire s-a adăugat o nevoie psihologică, care revine periodic, aceea de a experimenta ceva nou.

S-a înscris la Teatru şi a avut şansa să studieze în clasa renumitului actor Dionisie Vitcu. Piesa de debut, „Năpasta” lui Caragiale, îi aduce Luizei rolul „Ancăi”, dar, mai ales, şansa extraordinară de-a juca alături de maestru.

O şcoală şi o trupă de teatru
Profess Art este şcoala de teatru creată de Luiza Cupceac în 2006, pentru elevi, studenţi, dar nu exclusiv. În cadrul cursurilor de actorie elevii iau lecţii de dicţie, de improvizaţie, de mişcare scenică şi expresivitate corporală, la care se adaugă studiul de rol. „Ca profesor, nu urmăresc doar creşterea artistică a elevilor mei, ci încerc să favorizez şi dezvoltarea simţului lor estetic, deschiderea lor către frumos”, spune artista.

Proiectul „Thalia dream“, demarat un an mai târziu, s-a născut din dorinţa actriţei de a oferi o continuitate cursurilor Profess Art. Între timp însă, el a căpătat personalitate şi un soi de autonomie în cadrul şcolii. Repertoriul „Thalia dream“ conţine deja trei spectacole de înaltă ţinută artistică şi o participare la Zilele teatrale de vară - Vatra Dornei, 2007, alături de trupe de amatori şi de profesionişti din ţară.

Casa ei – „muzeul teatrului”
Pentru că patima e tot în creştere, Luiza mărturiseşte că „mi-am transformat casa într-un muzeu al teatrului”. Colecţia sa conţine costume, măşti felurite, diverse piese de recuzită, chiar mobilier. Toate lucrurile trebuie să fie de calitate, iar achiziţionarea lor este făcută cu orice efort financiar. Pentru realizarea cu succes a vestimentaţiei, tânăra actriţă a adunat o uriaşă bază de date privind istoria modei. Modelele le creionează singură, în cele mai mici detalii. Materialele le alege tot ea, cu grijă şi cu exigenţă, după care, împreună, sunt trimise la croitorese. La capitolul instrumentar pentru teatru îşi doreşte aşadar să transforme şcoala sa în una de „lux”.

Misiunea ei în artă
Artista doreşte ca Profess Art să vină în acord cu crezul ei artistic. Şcoala va include în anii următori şi cursuri de balet, dans contemporan, mimă şi pantomimă, circ, arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete, canto.

„Viitorul aparţine actorului care este deopotrivă saltimbanc, măscărici, jongleur, balerin, clovn, cântăreţ, păpuşar şi mim. Într-un fel, actorul care doreşte să evolueze artistic trebuie să se întoarcă mereu la abc-ul actoriei, să se întoarcă mereu la şcoală. Trebuie reînviată tradiţia regizorului care este totodată profesor arta actorului”, încheie actriţa.

Profil

Născută: 12 februarie 1982, Rădăuţi, judeţul Suceava
Educaţie: Facultatea de Teatru, din cadrul Universităţii de Artă „George Enescu”, 2006; doctorand în Filosofia Culturii în cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi
Experienţă: de trei ani este director al Şcolii de Teatru „Profess Art”; de doi ani este creator şi coordonator al proiectului „Thalia dream”
Familie: necăsătorită

Întrebări şi răspunde

De obicei, actorul doreşte să fie el pe scenă. De ce tu ai ales o şcoală de teatru?
Cred în misiunea educativă a artei. Cred în puterea spiritual-modelatoare a regizorului. Am creat Şcoala de Teatru din dorinţa de a preda alfabetul frumosului. Sunt dependentă de frumuseţe şi de miracol.   

Care sunt proiectele de viitor sau cum vor evolua cele actuale?
Vreau să creez «fenomenul Thalia dream», să înfiinţez o trupă de actori profesionişti, să adaug noi roluri în repertoriul meu actoricesc şi să regizez un spectacol de operă.

ce-i place


Luiza este o împătimită a personajului Don Quijote de la Mancha, „omul sublim”, cum îl numeşte. Îi place să citească, mai ales din poezia şi proza Marinei Ţvetaeva, şi este pasionată de cunoaştere în forma ei inedită, experimentală. Între piesele muzicale preferă opera „Pagliacci” a lui Leoncavallo.

ce nu-i place

O deranjează în ultimul timp orgoliul exacerbat al oamenilor şi să se lovească de situaţii şi oameni cu reacţii absurde. Dar crede că pentru a trăi frumos trebuie să caute şi să găsească antidot la tot ceea ce nu iubeşte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite