Cum se lua şpagă la Garda Financiară Iaşi: "E la mica înţelegere" (Interceptări)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul Radu Vasile Mănăstireanu, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi săptămâna trecută pentru luare de mită, ar fi primit banii chiar în sediul Gărzii Financiare. Potrivit anchetatorilor, pentru a da o amendă mai mică firmei HR Suport SRL funcţionarul ar fi luat 1.000 de lei. Primul termen al procesului va fi în septembrie la Tribunalul Iaşi.

Pentru a-i da aceşti bani Andreea şi Ovidiu Zamfir, patronii firmei, s-ar fi informat la cunoştinţe. Astfel, într-o serie de interceptări depuse la dosar, o femeie pe nume Alina îi spune Andreei Zamfir că şpaga pentru comisari „e la mica înţelegere", „normal trebuia să pui ceva peste. O sută de lei....", „peste  2% din valoarea facturii". Patroana ar fi pregătit 1.000 de lei pentru Radu Mănăstireanu şi colegul lui, comisarul Marian Gaşpar şi l-a sunat spunându-i că şi-a uitat un dosar. Pe 16 februarie o angajată a firmei a mers la  Garda Financiară şi l-ar fi anunţat pe comisar că „am venit să vă aduc hârtiile pe care le-aţi uitat" şi i-ar fi dat banii lângă grupul sanitar de la etajul 9 al instituţiei.

Sesizare de la DIICOT

Procurorii s-au sesizat în acest caz de la un dosar de trafic de persoane al DIICOT Timişoara. Andreea şi Ovidiu Zamfir au ajuns în atenţia oamenilor legii după ce au intermediat locuri de muncă în Cehia. Oamenii trimişi în străinătate ar fi muncit în condiţii inumane. Astfel, la Iaşi, Garda Financiară a fost trimisă să facă un control la firma celor doi patroni şi să stabilească prejudiciul cauzat bugetului de stat. În urma verificărilor, firmei i-a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei.

Citiţi şi:

Iaşi: Comisar al Gărzii Financiare acuzat de luare de mită

DNA a dispus scoaterea urmăriririi penale în acest caz pentru Andreea şi Ovidiu Zamfir şi o angajată a lor, dar şi pentru comisarul Gaşpar. În faţa anchetatorilor Mănăstireanu a susţinut că este nevinovat. „În momentul în care se va primi o adresă oficială de la DNA se va demara procedura suspendării din funcţie. Nu este o practică încetăţenită la Garda Financiară", a declarat Adrian Ianole, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare.

Discuţie 14 februarie 2011 Andreea Zamfir şi Alina

AZ: Nu cred că pleacă Garda fără.....

A: Ei, e la mica înţelegere

AZ: A?

A: Spune că minimul e atât şi ce mai puneţi peste

AZ: Minimul cât e?

A: Dar nu ştiu cât...Îţi dai seama că au modificat de zeci de ori amenzile cred...

AZ: Cum adică? Eu pot să spun că mai pun un milion peste.

A: Nu că au obrazul gros, îţi spun. La noi era minim o mie şi a spus „cât mai puneţi peste, cât aveţi?", „păi nu prea aş avea", „ei hai mai puneţi câte o mie şi gata" ştii?

ZA: Adică 100 de milioane?

A: Nu, 20 de milioane. Deci era 10 milioane minim şi nu ...

ZA: Dacă scap mâine cu 20 de milioane dau şi de băut, vă iau şi tort, pe cuvântul meu , de nu.....dar eu mă gândesc la 70-80-100 de milioane... Mie mi-e o frică de mă.... pe mine...înţelegi...

Discuţie 15 februarie 2011  ora 15 .06 Zamfir Andreea şi Mănăstireanu Vasile (X)

ZA: Alo?

X: Alo.

ZA: Bună ziua domnule Mănăstireanu

X: Bună ziua, da...

ZA : Andreea Zamfir de la HR Suport sunt. Aţi plecat de la noi, dar aţi lăsat un dosar aici, ce cred că vă trebuie cu siguranţă mâine. Putem să vi-l aducem noi? Sunteţi....

X....

ZA:....într-un ? Ne puteţi spune un loc unde să ne vedem , să vi-l dau.

X: Nu.....acum merge spre următorul....

ZA: După

X: control.Şi după nu ştiu ce să vă zic

ZA: Mai revin eu cu un telefon

X....

ZA: Dacă-mi daţi o oră aproximativă

X: Hai lăsaţi mai bine că ne vedem mâine

ZA:.... Da

X: Mi-l aduceţi mâine în timpul controlului.

ZA: da...bine cum spuneţi. Da

15  februarie 2011 ora 16.55  Alina şi Andreea Zamfir

ZA: Tu au plecat băga-mi-aş eu picioarele, că sunt doi tolomaci şi unul şi altul .. şi au plecat bătând apropouri în stânga în dreapta, ştii

A:  Normal trebuia să pui ceva peste. O sută de lei....

ZA: Dar care peste....

A: Poftim

ZA: Care peste?

A: Peste 2% din valoarea facturii

ZA: Păi 2% din valoarea facturii este 130 de lei

A: 100 de lei?

ZA: Un milion da...

A: Ei şi peste aia îi  întrebi cât vor....

15 februarie ora 18.00

Zamfir Andreea şi Ovidiu

O: Ce fac mă duc să scot 10 milioane.

 AZ: Da cinci şi cinci. Eu zic că-i suficient că dacă era să fie probleme spuneau şi  făceau boturi mai mari, da? Şi mai scoate unul şi pentru Anca , la cât s-a chinuit.

O: 1.100 LEI

AZ: Da

16 februarie 2011 Discuţie între Zamfir Andreea şi Anca

ZA: Lejer, foarte degajat. Am zis că „undeva mai aşa să vă dăm hârtiuţele ", a zis „haideţi cu mine"

ZA : Ăla mai bătrân

A: Nu

ZA: Ăla mai tânăr

A...am zis că „am venit să vă aduc hârtiile alea, pe care le-aţi uitat" şi a zis că „lăsaţi" şi m-am uitat în jurul meu şi am zis „dar undeva mai", „haideţi cu mine"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite