Cum scapă Iaşiul de blocurile-papagal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocurile de pe strada Vămăşoaia din cartierul Mircea sunt pictate în zece nuanţe
Blocurile de pe strada Vămăşoaia din cartierul Mircea sunt pictate în zece nuanţe

Edilii spun că este nevoie de crearea unui cadru de măsuri legale şi de aplicarea sancţiunilor pecuniare.

După ce v-am prezentat timp de două zile cazul blocurilor vopsite în mai multe culori care se găsesc în capitala Moldovei în antiteză cu disciplina urbanistică care se respectă în Piatra Neamţ, „Adevărul de Seară“ a încercat să afle soluţii la această problemă de la reprezentanţii municipalităţii ieşene.


„Primul pas care trebuie făcut este prevenţia unor asemenea situaţii printr-o publicitate intensă în mass-media în care să fie stipulate procedurile ce trebuie urmate de cei care doresc să îşi reabiliteze termic locuinţele, precum şi amenzile la care se supun cei care încalcă legea“,
a declarat Sorin Ionescu, consilier local din partea PDL.

Încă nu există un regim al culorilor pentru blocuri
Pentru ca blocurile din oraş să aibă finisajele exterioare organizate în culori plăcute ochiului, trebuie creat şi un cadru legal. „În urmă cu un an am propus votarea unei Hotărâri de Consiliu Local prin care să fie stabilite nuanţele de culoare permise pentru vopsirea blocurilor şi a acoperişurilor, dar nu s-a stabilit nimic până în prezent. În ceea ce priveşte imobilele care sunt deja vopsite în mai multe culori, reabilitarea termică trebuie oricum repetată la câţiva ani. Important este existenţa unui cadru legal pentru viitor“, a apreciat Radu Botez, consilier local PNL.


Nu în ultimul rând, pentru ca legea să fie respectată, este nevoie şi de sancţiuni. „Oamenii nu respectă legea 50/1991. Acolo unde nu s-a ţinut cont de cadrul legal, să se aplice amenzi“, a declarat Constantin Neculau, consilier local PSD. Nu toţi cei care nu au obţinut aprobări de la Primărie vor fi pedepsiţi. „Vom face o distincţie între cei care, prin acţiunile făcute de la sine, au îmbunătăţit imaginea oraşului şi cei care au stricat peisajul urbanistic. Acţiunea va lua amploare din ianuarie 2010“, a explicat Mihai Chirica, director tehnic în cadrul Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite