Cum regăseşte Cristian Mungiu Iaşiul, oraşul în care a copilărit: urâţit de la construcţiile fără nicio noimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Cristian Mungiu
Regizorul Cristian Mungiu

Într-un interviu acordat "Adevărul", regizorul ieşean se arată întristat de faţa pe care o arată oraşul după ani întregi de haos urbanistic care au concis cu "exilul" masiv al intelectualităţii.

Pentru regizorul Cristian Mungiu, Iaşiul copilăriei este de preferat, în defavoarea celui actual, sărăcit arhitectonic şi intelectual.

"Mi se pare că oraşul era atunci mult mai viu, mai just cumva - deşi îmi dau seama că asta e impresia mea de acum, privind înapoi cu nostalgie la anii şederii acasă. După '90, majoritatea celor de vârsta mea au plecat de acolo - fie în Bucureşti, fie în alte ţări - aşa că eu, când mă întorc acum în Iaşi, mă simt destul de ciudat", mărturiseşte Mungiu.

Regizorul găseşte că Iaşiul este sluţit în esenţă: "Observ cum au îmbătrânit oamenii şi copacii, cum se urâţeşte oraşul de la construcţiile fără nicio noimă, e un contrast apăsător între reclamele care l-au acaparat şi sărăcia grozavă pe care o simţi peste tot".

Cristian Mungiu a fost prezent aseară la Iaşi pentru premiera locală a ultimului său film, "După dealuri". Cererea mare de bilete a făcut ca spectacolul de gală să fie programat, în premieră, "cu repetiţie", în două proiecţii consecutive, care au avut loc de la orele 19.30 şi 21.00.

Regizorul a venit la Iaşi şi a răspuns întrebărilor publicului alături de actorii din rolurile principale: Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - premiate la Cannes pentru interpretare -, Valeriu Andriuţă și Dana Tapalagă.

Citeşte şi:

Cerere de bilete rarisimă la un cinematograf din România: filmul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, are două spectacole de gală la Iaşi

"După dealuri", de Mungiu, în cursa către Oscarul pentru film străin

Cristian Mungiu, criticat de Biserica din Vaslui: „Filmul său este o ruşine" VIDEO

Mungiu, faţă cu ofensa preotului protopop: ''«Sper că nu reprezintă decât punctul domniei sale de vedere»"

VIDEO „După dealuri", după Cannes, la București

Încă un mare premiu pentru filmul „După dealuri" al regizorului ieşean Cristian Mungiu

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite