Cum l-a făcut Google Translate criminal pe un român nevinovat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura cu fragmentul din presa norvegiană tradus în română prin intermediul Google Translate
Captura cu fragmentul din presa norvegiană tradus în română prin intermediul Google Translate

Mai multe canale de presă din România au preluat astăzi, 6 martie, o informaţie din presa norvegiană, potrivit căreia un român de 23 de ani l-ar fi ucis pe directorul unei şcoli din Norvegia. Numele autorului crimei a fost asociat, dintr-o regretabilă eroară, cu cel al unui fost student al şcolii unde s-a petrecut tragedia.  

Presa norvegiană a relatat astăzi că un român de 23 de ani l-ar fi ucis ieri, 5 martie, pe norvegianul Gert Olsen (54 de ani), directorul şcolii Tvind DRH Hornsjoe. Românul s-ar fi temut că va fi dat afară de la şcoală şi l-a înjunghiat cu 15 lovituri de cuţit pe oficialul şcolii.

Se pare că, iniţial,  o femeie de 52 de ani, Sissel Beate Skjennem, despre care presa norvegiană scrie că ar fi soţia directorului, a fost de asemenea atacată şi legată de scaun de către tânărul român. Ulterior, directorul ar fi intervenit şi l-ar fi provocat pe tânăr, care l-a înjunghiat de mai multe ori.

Presupusul autor al crimei a fost numit informal "Tudor" de către Poliţia din Norvegia.

Unul dintre ziarele online din Norvegia care au relatat despre crimă l-a invitat pe Cosmin Chiţu, un fost elev al şcolii unde s-a produs tragedia, să comenteze telefonic incidentul.

Respectivul articol a fost tradus din limba norvegiană în română prin intermediul programului google translate. Într-una dintre variantele reproduse în limba română, numele românului Cosmin Chiţu este asociat cu cel al presupusului autor al crimei.

"Sunt menţionat în acel articol deoarece am avut nişte discuţii anterioare incidentului de aseară cu jurnalista care l-a scris, discuţiile fiind legate de modul în care şcoala tratează studenţii. Am fost implicat într-un accident şi am depus nenumărate plângeri împotriva acelei şcoli. Intenţionez să intentez un proces împotriva tuturor publicaţiilor care au menţionat numele meu ca fiind cel al ucigaşului", a declarat Cosmin Chiţu.

adevărul.ro regretă eroare de traducere şi îşi cere scuze pentru prejudiciile de imagine care i-au fost aduse lui Cosmin Chiţu prin publicarea articolului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite