Culmea competenţei în justiţie: de trei ani se caută instanţa care să judece procesul unui senator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul în care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere confiscarea a 90.000 de euro de la senatorul Dumitru Oprea este tergiversat de trei ani. Din anul 2009 judecătorii nu au reuşit încă să stabilească ce instanţă va judeca la fond dosarul fostului rector al Universităţii „Al. I. Cuza".

Curtea de Apel Iaşi a decis, pe 13 matie, că Curtea de Apel Bucureşti este competentă să judece procesul dintre senatorul Dumitru Oprea, fost rector al Universităţii „Al. I. Cuza", şi ANI.  Astfel, dosarul va fi trimisă la Curtea Supremă care va decide instanţa care îl va soluţiona. Dosarul de abia s-a întors la Iaşi, în luna februarie 2012, după ce a fost pasat timp de trei ani între Curtea de Apel Iaşi, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte.

Şeful medicilor, plimbat prin ţară din cauza abuzului în serviciu reclamat de ANI

În luna mai 2009, ANI a sesizat Curtea de Apel Iaşi în cazul lui Oprea şi a cerut confiscarea sumei de 90.000 de euro.  „În urma analizării datelor înscrise în declaraţiile de avere, depuse pentru anul fiscal 2007 la Biroul Electoral Municipal Iaşi, respectiv, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, şi a comparării acestora cu informaţiile furnizate Agenţiei de către instituţiile competentes-a constatat că, între valoarea averii dobândite în perioada 2001 - 2008 de către domnul Oprea Dumitru, împreună cu familia sa, şi veniturile realizate, rezultă o diferenţă vădită, în cuantum de 90.000 euro", au precizat reprezentanţii ANI într-un comunicat.

Dosarul a ajuns la instanţa ieşeană pe 1 iunie, iar aceasta a decis pe 13 iulie 2009 că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este competentă să judece cauza. În iunie 2010 Curtea Supremă constată şi ea că nu este competentă şi trimite dosarul la Curtea de Apel Bucureşti.  Aici cauza ajunge de abia în februarie 2011, iar instanţa decide, în noiembrie 2011, să o trimită din nou la Iaşi.

După patru luni dosarul ajunge la Curtea de Apel Iaşi, iar magistraţii au constatat că Curtea de Apel Bucureşti este competentă. Astfel, cauza va fi trimisă din nou la Curtea Supremă pentru a lămuri conflictul negativ de competenţă.

ANI: senatorul PSD Sorin Lazăr, în conflict de interese pentru că şi-a angajat fiul

Curtea de Apel Iaşi a suspendat, pe 13 februarie, şi procesul dintre senatorul Sorin Lazăr şi ANI până la soluţionarea cererii de strămutare. Ieşeanul a contestat în instanţă actul Agenţiei în baza căruia a fost sesizat Parchetul General. Potrivit inspectorilor, senatorul ar fi în conflict de interese, după ce acesta şi-a angajat fiul în cadrul biroului său parlamentar din Iaşi.ANI  a solicitat strămutarea dosarului.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite