Iaşi: Criza naşte escroci sentimentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Criza naşte escroci sentimentali
Iaşi: Criza naşte escroci sentimentali

Sub pretextul că au fost furaţi de hoţi şi nu mai pot ajunge acasă, răufăcătorii abordează victimele în parcările magazinelor şi cer un mic împrumut. 

Pe timp de criză, unii oameni au găsit o nouă metodă, deloc ortodoxă, de a face un ban grămadă. Pentru asta nu au nevoie decât de fler care să-i ajute să identifice persoanele naive, o maşină  de fiţe, haine bune şi o poveste care să meargă la sufletul oricui.

Marea păcăleală se consumă de regulă în parcarea unui supermarket. Un tip şi o tipă, îmbrăcaţi la patru ace, joacă rolul unui cuplu care locuieşte într-un alt oraş. Abordează victima sub pretextul că au nevoie de un împrumut. Pentru a-şi justifica solicitarea, cuplul foloseşte o poveste demnă de scenariul unei telenovele. Aceştia spun că au fost prădaţi de hoţi şi nu mai au cu ce să cumpere benzină pentru a ajunge acasă.

Fapta este greu de încadrat juridic

Cum în această afacere războiul psihologic face totul escrocii sunt gata să ofere binefăcătorului tot felul de garanţii că-şi va primi înapoi banii: roata de rezervă a maşinii, telefonul mobil sau copii xerox după buletinele de identitate şi permisele de conducere. Copleşită de întreaga poveste, victima acceptă să bage mâna în propriul buzunar şi dă celor doi tot ce găseşte acolo. După ce primeşte banii, cu mii de mulţumiri, cuplul dispare. Apoi, creditorul aşteaptă în zadar să-i mai fie restituit împrumutul.

Fapta este greu de dovedit, dar şi de încadrat juridic. „Dacă persoana care se consideră păgubită depune o plângere penală, se fac cercetări. Este ceva mai complicat pentru că banii au fost daţi de bună voie şi este mai degrabă un litigiu civil, decât o infracţiune“, a precizat Lucian Mursa, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite