Iaşi: Criza economică a intrat după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarele din Moldova fac economii pentru a supravieţui până la sfârşitul anului

Conducerea închisorilor a luat măsuri inedite pentru a micşora cheltuielile. Printre acestea se numără reducerea programului la apă caldă.

Închisorile din Moldova sunt înglodate în datorii, iar unele „au strâns cureaua” pentru ca bugetul alocat de minister să le ajute să supravieţuiască până la sfârşitul anului. Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi are deja  700.000 de lei datorii către diferiţi furnizori, iar o parte dintre acestea sunt chiar de la începutul anului.

Aproximativ 78.500 de lei trebuie să plătească conducerea închisorii doar către firmele care asigură pâinea deţinuţilor. „Am făcut adrese de suplimentare a fondurilor şi am rearanjat bugetul. Încercăm şi noi să-i plătim pe rând şi în funcţie de priorităţi. Una este să am datorii la apă şi alta la ciment”, spune comisarul- şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi. Închisoarea din Bacău are de plătit către furnizori 751.573 de lei, iar cel din Botoşani 850.000 de lei. Dacă prima instituţie are cele mai mari datorii la pâine şi anume 102.238 de lei, cea de-a doua trebuie să plătească 74.000 de lei la apă.

Duşuri reci pentru
a ieşi din criză

Pentru a reduce cheltuielile, conducerea închisorii a găsit tot felul de soluţii inedite. Duşurile reci sunt la ordinea zilei în Penitenciarul Iaşi şi asta nu pentru că cei 1.380 de deţinuţi vor să scape astfel de caniculă ci pentru că s-a redus programul la apă caldă. Dacă înainte puteau face baie de două ori pe săptămână, acum au dreptul doar la o baie cu apă caldă.

„Am făcut şedinţe cu deţinuţii, le-am explicat care este situaţia şi au înţeles. Tot cu ei am găsit soluţii. Şi-au dat seama că ne este greu şi nouă şi familiilor lor. Dacă înainte aruncau pâinea acum o păstrează”, precizează directorul Penitenciarului Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite