Iasi: Criza a tăiat elanul în construcţii şi turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Criza a tăiat elanul în construcţii şi turism
Iasi: Criza a tăiat elanul în construcţii şi turism

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate în Moldova s-a redus în medie cu 30% în 2009.

Citeşte şi:

Criza economică în viaţa ieşenilor

Ieşenii mănâncă mai puţin, dar nu lasă viciile

Scumpirile şi boala, temerile crizei

Ieşenii, iritaţi de starea drumurilor şi de mizerie

Aleşii locali şi-au luat mâna de pe ieşeni

„Iaşiul este un oraş decadent“

Cel mai puţin afectat judeţ din regiunea de nord-est a ţării este Bacăul, unde încasările unităţilor de cazare au crescut în primele cinci luni ale anului cu aproape cinci procente. De asemenea, aportul de capital al societăţilor străine la Bacău a fost cel mai însemnat din toată regiunea.

„Cred că Bacăul a înţeles mai bine regulile economiei de piaţă. În general, atitudinea moldovenilor faţă de investitori este influenţată de percepţia că noi le-am face un mare bine celor care vin aici“, este de părere Vasile Cocriş, economist.


La nivelul regiunii, media autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu circa 30%. Cele mai mari scăderi în domeniul turismului s-au înregistrat la Iaşi, unde procentul vizitatorilor a scăzut de la 52%, media pe primele cinci luni ale anul trecut, la 37% din acest an. Şi în Neamţ, procentul s-a diminuat cu 3%, în timp ce la Botoşani proporţia s-a redus cu 9%.

Viaţa personală, mai stresantă decât în trecut


„Probabil şi criza a afectat domeniul, însă eu cred că românii caută mai mult ofertele dinafară, care sunt mai ieftine şi mai bune la capitolul servicii“, a adăugat Vasile Cocriş.

La nivelul regiunii, numărul căsătoriilor s-a menţinut la un nivel apropiat cu cel de anul trecut, excepţie făcând Botoşaniul, unde în prima jumătate a anului s-au căsătorit cu 20% mai puţine cupluri faţă de anul trecut. De asemenea, rata divorţurilor  la Vaslui a crescut cu aproape 30%.


„Această creştere este dificil de explicat deoarece, în mod normal, rate înalte ale divorţialităţii sunt legate de rate înalte ale dezvoltării economice. Pe de altă parte, în zone sărace mai degrabă este evitat divorţul“, afirmă Adrian Netedu, conferenţiar doctor la Catedra de Sociologie, de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite