Criminalii de pe şosele, scăpaţi de legea prea blândă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea violonistului Adrian Berescu, ucis de un şofer aflat sub influenţa alcoolului, a readus în atenţia opiniei publice pedepsele mici pe care le primesc cei care provoacă astfel de drame.

Şoferii băuţi care provoacă accidente cu urmări grave primesc de cele mai multe ori condamnări uşoare, multe dintre ele date cu suspendarea executării. O parte din magistraţi şi avocaţi consideră că pedepsele aplicate vinovaţilor ar trebui să fie mai aspre.

Procurorii care instrumentează dosarele cu accidente rutiere sunt de părere că mărirea pedepselor i-ar mai disciplina pe şoferii băuţi. „Cred că prin măsuri coercitive, majorarea limitelor de pedeapsă în cazul unor vătămări sau ucideri din culpă şi creşterea cuantumului amenzilor în cazul când consumul de alcool constituie contravenţie, persoanele ar putea fi determinate să nu se mai urce la volan sub influenţa alcoolului“, a spus Cornelia Prisăcariu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal.

Unii judecători cred că dacă în aceste cazuri s-ar da condamnări cu executare, şoferii s-ar gândi de două ori înainte de a se urca băuţi la volan. „Pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ar trebui sporite limitele de pedeapsă şi eliminată posibilitatea de a suspenda executarea pedepselor. Consider că aceste modificări ar avea un impact pozitiv asuprea conduitei preventive“, a precizat Aurel Dublea, judecător în cadrul Curţii de Apel Iaşi. Magistratul e de părere că ar trebui demarată o campanie de prevenire în cadrul şcolilor de şoferi, iar cursanţii să fie atenţionaţi asupra riscului pe care îl reprezintă consumul de alcool la volan.

Aceeaşi faptă, pedepse diferite
Avocaţii acuză lipsa unei practici unitare în astfel de cazuri. „Unele instanţe dau pedepse cu executare, iar altele, în speţe asemănătoare sau chiar mai grave, sunt exagerat de blânde. Există situaţii în care instanţa acordă pedepse cu suspendare în asemenea cazuri, ţinând cont de faptul că legătura de cauzalitate dintre consumul de alcool şi producerea accidentului nu există. Este regretabil că în acest moment nu există o practică unitară în acest sens“, a spus avocatul Ionuţ Iftode.

Pedeapsa prevăzută de Codul Penal pentru un accident mortal provocat de un şofer băut poate ajunge până la 15 ani de închisoare. În cazul celor mai grave accidente petrecute în ultimii ani, şoferii vinovaţi au luat pedepse mici sau chiar cu suspendare. Unul dintre ei este Ioan Manole, cel care a accidentat mortal o elevă pe trecerea de pietoni în Păcurari. El a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare.

Un alt şofer băut, Constantin Ioniţă, care a accidentat mortal un elev în vârstă de 18 ani în localitatea Tomeşti, a primit 4 ani şi 6 luni de închisoare. Ambii aveau o alcoolemie de 1,6 în sânge. Prietenii motociclistului Adrian Berescu se tem că şi şoferul care l-a omorât pe acesta va scăpa cu o pedeapsă uşoară. „Cineva trebuie să plătească pentru fapta făcută. Ce se va întâmpla cu şoferul? Probabil va lua un an cu suspendare. Cerem să se facă dreptate şi legi mai aspre indiferent de participanţii la trafic“, a spus Alexandru Ernilă, unul dintre motocicliştii ieşeni.

Şoferii băuţi rămân fără permis
Contravenţia în cazul consumului de alcool la volan poate ajunge până la 20 de puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de trei luni. În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate aproximativ 340 de accidente rutiere. Cinci la sută dintre acestea au fost comise de şoferi băuţi. Oficialii Poliţiei Rutiere spun că numărul celor comise de şoferii băuţi nu reprezintă la acest moment un procent îngrijorător. „Consumul de alcool nu este una din cauzele principale ale producerii accidentelor“, a spus comisarul şef Mihai Pintilei, şeful Serviciului Rutier.

Motociclistul violonist a fost ucis de un şofer beat

Unul dintre cei mai apreciaţi violonişti din ţară a fost şi el victima unui şofer care s-a urcat la volan după ce a consumat băuturi alcoolice. Pe 18 august, Constantin I. (50 de ani) din Făgăraş, care conducea o combină agricolă, nu a respectat indicatorul care îi cerea să dea prioritate şi l-a accidentat mortal pe Adrian Berescu. „A pătruns pe drumul naţional, unde a accidentat un motociclist de 42 ani, din Iaşi, care circula regulamentar, din direcţia Braşov spre Sibiu. Conducătorul combinei a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat“, se precizează într-un comunicat al IPJ Braşov. Şoferul este cercetat în stare de libertate pentru ucidere din culpă. Adrian Berescu a fost violonist al Filarmonicii din Iaşi, iar pasiunile sale erau muzica şi motoarele.

Paradă contra şoferilor beţi
Motocicliştii impresionaţi de tragedia în care şi-a pierdut viaţa violonistul vor protesta împotriva pedepselor prea blânde aplicate şoferilor care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice. Ei şi-au propus să organizeze o paradă la Iaşi prin care să ceară să se facă dreptate în cazul artistului şi să atragă atenţia participanţilor la trafic asupra bikerilor. Ideea evenimentului a avut-o Alexandru Paucă, care a creat deja o pagină Facebook în care îndeamnă cât mai multe persoane să participe.

Beizadea scăpată de închisoare după ce a ucis o elevă

Unul dintre şoferii care a condus după ce a consumat băuturi alcoolice şi a făcut victime este Ioan Manole (23 de ani). Fiul de preot a accidentat-o mortal, în aprilie 2010, pe Ana Maria Cuzic (18 ani), care se afla regulamentar pe o trecere de pietoni din Păcurari. În momentul producerii accidentului, tânărul avea 1,6 grame la mie alcool în sânge. Însă, deşi a fost acuzat de ucidere din culpă, fugă de la locul accidentului şi conducere cu permisul suspendat, Judecătoria Iaşi l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pedeapsa aplicată lui Manole constituie „un avertisment“.

„Deşi gradul de pericol social al faptelor este ridicat, raportat la aspectele anterior arătate referitor la circumstanţele personale ale inculpatului, la posibilităţile acestuia de reeducare, instanţa apreciază că există suficiente temeiuri ca scopul pedepsei să fie atins fără privarea de libertate, iar pronunţarea prezentei sentinţe de condamnare să constituie un avertisment pentru acesta, şi chiar fără executarea pedepsei de către inculpat, în regim de detenţie, acesta nu va mai comite infracţiuni“, se precizează în motivare. Timp de opt ani, cât este perioada de încercare, tânărul nu are voie să conducă. În februarie 2010, Manole a mai provocat, în judeţul Neamţ, un accident cu patru victime.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite