Iaşi: Criminalii cu boli psihice sperie Iaşiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Criminalii cu boli psihice sperie Iaşiul
Iaşi: Criminalii cu boli psihice sperie Iaşiul

Din spitalele de psihiatrie din judeţ ies periodic pacienţi care comit crime şi violuri de o rară cruzime

Persoanele cu afecţiuni psihice beneficiază de numeroase portiţe legale, dar şi de ajutorul medicilor pentru a scăpa din spitalele de psihiatrie.

Autorităţile lasă criminalii liberi pe stradă cu bună ştiinţă. Medicii, poliţiştii şi judecătorii respectă cu sfinţenie dreptul persoanelor cu afecţiuni psihice de a se plimba printre noi. Însă nimeni nu are grijă ca acestea să fie monitorizate. „Nu are cine să supravegheze în amănunt astfel de persoane, despre care ştim că au comis deja o crimă şi sunt predispuşi să repete fapta. Avem un criminal deja identificat şi nu putem să diminuăm şansele ca acesta să recidiveze“, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Ionel Augustin, care la începutul săptămânii a ucis un bărbat cu 100 de lovituri de cuţit şi a decapitat o bătrână, era un „client“ vechi al Spitalului de Psihiatrie Socola. Aici a fost internat de trei ori în perioada 2002-2004, pentru „tulburări de comportament“. „De cinci ani acest pacient nu a mai venit la spital pentru controale“, a precizat Călin Scripcaru, managerul spitalului. Acesta pune faptele lui Augustin pe seama „lipsei de supraveghere din partea familiei şi a comunităţii“.

Liberi să recidiveze

Ramona Croitoriu (41 de ani), care în 2005 l-a ucis pe fostul său învăţător, Ioan Găină (70 de ani), a fost externată în această săptămână de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri. Magistraţii Judecătoriei Iaşi au decis, după ce au primit o expertiză medico-legală în care se arată că starea fostei profesoare de la Colegiul Naţional s-a ameliorat, să-i înlocuiască măsura internării cu obligarea la tratament medical.

Faptele lui Mihai Feraru (28 de ani) au umplut de indignare Iaşiul. Tânărul, care suferea de tulburări psihice, a violat o vecină în anul 2006. A fost arestat, dar la recomandarea medicilor, magistraţii au decis să fie judecat în stare de libertate.  În 2007, Feraru a agresat sexual o fetiţă de doar şase ani. În 2010, din Penitenciarul Iaşi va ieşi Toader Covali (62 de ani), condamnat pe viaţă pentru patru crime. În anul 1992, bărbatul şi-a ucis fiul şi soţia. Pentru că medicii au stabilit că suferea de o boală psihică Covali a fost internat la Spitalul din Grajduri. În anul 1997 aici a mai ucis o asistentă şi o pacientă, care era şi concubina sa. Covali a fost condamnat pe viaţă, dar pentru că a depăşit 60 de ani i s-a comutat pedeapsa la 25 de ani, dintre care va executa doar jumătate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite