„Crima perfectă“ de la Iaşi îngropată de Consiliul Superior al Magistraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii caută scuze pentru tergiversarea, timp de 11 ani, a dosarului lui Octavian Moruzi. Reprezentanţii instituţiei susţin că ancheta a fost finalizată târziu şi pentru că doi martori nu au putut fi audiaţi.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a sancţionat disciplinar niciun procuror în cazul „crimei perfecte“, aşa cum a fost denumită ironic ancheta în cazul uciderii, în 2000, a Elenei Ştefiuc. 

Faptul că Octavian Moruzi a fost cercetat timp de 11 ani pentru crimă, iar dosarul a fost finalizat de abia când acesta a murit nu pare să-i impresioneze pe reprezentanţii instituţiei. Ei spun că dosarul a fost soluţionat cu întârziere din motive plauzibile. „Soluţionarea cu întârziere a cauzei a fost provocată de dificultăţile survenite în administrarea probatoriului, constând atât în imposibilitatea identificării şi audierii unei persoane surdo-mute, cât şi a martorului Maria Buzic. O altă cauză obiectivă a constat şi în imposibilitatea audierii mamei inculpatului, care era în vârstă de 83 de ani şi nu avea discernământ“, se precizează într-un răspuns al Biroului de Presă din cadrul CSM.

Niciun vinovat

Reprezentanţii instituţiei apreciază că niciunul dintre procurorii pe la care a trecut dosarul Moruzi nu este vinovat de tergiversarea dosarului. „Nu se poate reţine în sarcina procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a unei conduite culpabile în soluţionarea dosarului, fapt care nu impune luarea vreunei măsuri de competenţa CSM. Pentru perioada 4 ianuarie 2000-26 iunie 2009 nu se mai pot efectua verificări sub aspect disciplinar“, susţine CSM-ul.

La 1 ianuarie 2000, Elena Ştefiuc, a fost găsită moartă după petrecerea de Revelion ¬într-un apartament din apropierea Gării Internaţionale Iaşi. Acolo, ieşeanca a locuit împreună cu Octavian Moruzi, fost concubin, şi cu mama acestuia.

Bărbatul a fost arestat şi ulterior trimis în judecată pentru omor calificat. După trei ani şi trei luni petrecuţi după gratii, Moruzi a fost achitat de două instanţe, dar Curtea Supremă a decis ca dosarul să fie restituit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, pentru refacerea cercetărilor. Din 2004, cazul a fost în lucru la diverşi procurori, iar în 2008, Moruzi a fost scos de sub urmărire penală. Soluţia a fost infirmată, iar dosarul a trecut din nou pe la şase procurori. 

În ianuarie 2011, Octavian Moruzi, care a susţinut mereu că este nevinovat, a murit. În februarie procurorii au stabilit că ieşeanul este autorul crimei, dar pentru că a decedat, nu au putut să facă altceva decât să închidă dosarul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite