Iaşi: Sergiu Cotorobai, balerin şi soldat de carieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 13 ani este prim-balerin al Operei Naţionale din Iaşi, iar povestea vieţii sale pare desprinsă dintr-un roman

Sergiu Cotorobai şi-a închinat întreaga viaţă dansului. La trei ani şi jumătate a fost înscris de părinţi  la balet şi a învăţat să facă piruiete înaintea alfabetului.

„Din clasa I am urmat cursuri de balet la Casa Pionerilor din Chişinău, iar apoi am fost selectat pentru Academia de Arte din Moscova. Am fost 28 de fete şi băieţi şi am absolvit doar patru băieţi şi o fată”, îşi aminteşte Sergiu Cotorobai. În clasa a X-a a suferit un accident la un picior şi vreme de un an şi jumătate nu a mai putut dansa. „Am fost operat de şase ori şi mi-au pus o tijă în picior. Medicii mi-au spus că nu am să mai pot dansa“, spune artistul.

A dansat la Teatrul Balşoi

Însă Sergiu Cotorobai nu a renunţat la balet şi şi-a continuat studiile. „Din păcate, nu am putut să îmi reiau studiile la Moscova pentru că acolo o dată ce ai plecat, indiferent de motiv, nu mai este cale de întoarcere. Clasa a XI-a  am terminat-o la Colegiul de Coregrafie din Chişinău”, povesteşte prim-balerinul.

Din anul 1987 a urcat pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, însă după numai câteva luni a fost luat în armată, unde doi ani şi jumătate a făcut parte din Spetsnaz (forţele speciale ale Uniunii Sovietice). „Nu am renunţat la balet şi exersam înainte să se dea stingerea câte o oră şi jumătate, iar după armată m-am întors la Operă”, spune artistul. Ca solist al Operei din Chişinău a reuşit să împlinească visul oricărui balerin: să danseze la Teatrul Balşoi din Moscova. „Am fost cu două spectacole acolo dar am avut ocazia să dansez la opera din Chişinău, pe aceeaşi scenă cu Ekaterina Maximova şi Vladimir Vasiliev”, îşi aminteşte balerinul.

Din anul 1992 şi până în anul 1996 a fost solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa. De 13 ani este prim-balerin al Operei din Iaşi, pe scena căreia a interpretat zeci de roluri. „Pot spune că Opera din Iaşi a avut în ultimii cinci ani cel mai bogat repertoriu de balet clasic din ţară. Aici am jucat şi în „Cenuşăreasa“, „Alba ca Zăpada“, „Spărgătorul de Nuci“, precizează Sergiu Cotorobai. Artistul a fost în nenumărate turnee în Europa, Canada, America şi Brazilia, iar timp de opt luni am avut un contract pe cel mai mare vas de croazieră din lume, Queen Mary 2. Deşi nu este motivat financiar, Sergiu Cotorobai consideră că marea fericire a unui balerin rămân aplauzele publicului. „Baletul este viaţa mea, iar publicul este cel mai mare critic”, spune prim-balerinul.

În timpul verii, când se încheie stagiunea la Operă, Sergiu Cotorobai munceşte în alte domenii. „Am lucrat ca taxator, în construcţii, ca şofer pentru că nu îmi ajungeau banii. Nu am zis că sunt balerin, ci doar că vreau să lucrez ca muncitor necalificat. Nu îmi este ruşine să muncesc, aşa mă menţin în formă”, spune prim-balerinul.


ce-i place
Prim-balerinului îi place să conducă şi să gătească. „Ori de câte ori am timp îmi place să stau în bucătărie şi să gătesc”, spune Sergiu Cotorobai. De asemenea, artistului îi place pescuitul. „Unde aud că s-a prins peşte mă duc şi eu”, menţionează prim-balerinul.

ce nu-i place
Artistului nu îi place să stea degeaba şi nici cum sunt priviţi artiştii. „Altfel suntem văzuţi în străinătate, ca valoare”, este de părere prim-balerinul Sergiu Cotorobai.

Profil
Născut

13 iulie 1966, Chişinău
Educaţie
absolvent al Academiei de Balet şi Coregrafie din Moscova
Experienţă
de 39 de ani face balet
Familie
căsătorit, are trei copii

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite