Iaşi: Cât de vechi sunt podgoriile Cotnari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cât de vechi sunt podgoriile Cotnari
Iaşi: Cât de vechi sunt podgoriile Cotnari

Cercetările istorice arată faptul că vinurile se produceau în perioada lui Burebista, în anii 82-44 înainte de Hristos. „Dacă ne-am putea întoarce cu 2.500 de ani în urmă, am găsi pe

Cercetările istorice arată faptul că vinurile se produceau în perioada lui Burebista, în anii 82-44 înainte de Hristos.
„Dacă ne-am putea întoarce cu 2.500 de ani în urmă, am găsi pe dealul Cătălinei o cetate traco-getică, puternică, ce stăruia împrejurimile. Descoperirile din interiorul cetăţii Cătălina au adus argumente convingătoare despre cultura viţei de vie la Cotnari, tocmai din timpurile lui Burebista (82-44 î.Hr)“, adaugă oficialul de la Cotnari.

Sabazios, zeul vinului pentru traci

Unii specialişti merg chiar mai departe şi spun că băuturile erau preparate chiar din timpuri mai vechi. „Cred că producţia vinului la noi se făcea înaintea acestei perioade. Drept dovadă ,regele geto dac şi supuşii săi îl venereu pe Sabazios, zeu asociat cu Bacchus“, subliniază Valeriu Cotea. Potrivit oenologului ieşean, după zeul Sabazios s-au inspirat egiptenii când l-au creat pe Osiris, echivalentul lui Dionysos la greci.

„Importanţa vinului pentru societatea de atunci este relevată de faptul că niciun alt aliment nu mai avea un zeu. Nici pâinea de zi cu zi nu avea zeitatea ei, ci doar pe muritorul Triptolemus, de care s-a îndrăgostit zeiţa Demetra, care patrona agricultura“, adaugă Valeriu Cotea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite