Iaşi: Copilărie trăită prin centre speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Copilărie trăită prin centre speciale
Iaşi: Copilărie trăită prin centre speciale

Aici locuieşte încă din anul 2006 şi Mihai, alături de alţi 11 colegi care au săvârşit furturi sau tâlhării.

Slab, cu ochii vioi şi zâmbind mereu, Mihai (9 ani) povesteşte că a ajuns la Serviciul Rezidenţial Specializat din Târgu Frumos în urmă cu trei ani. „Am făcut o greşeală”, spune băiatul, dorind parcă să treacă repede peste faptele din cauza cărora a ajuns la centru. Cu greu povesteşte că a fost adus aici pentru că rudele sale din Hârlău l-au pus să cerşească şi să fure.

„Mătuşa mea nu avea bani şi mă mai trimitea la cerşit. Am mai şi furat diverse lucruri. Am luat şi ciocolată, sucuri, biscuiţi, pentru că îmi era foame”. Astfel, a fost despărţit de familia sa după ce poliţiştii au constatat că cel care îl punea pe Mihai să fure era chiar tatăl său. Acesta spărgea geamurile magazinelor şi îl ajuta pe copil să intre, apoi îi spunea să îi aducă diferite bunuri.

Atunci părintele băiatului a ajuns după gratii, el şi cu un frate la Târgu Frumos, iar ceilalţi cinci fraţi prin diferite oraşe din Moldova. „Fratele meu a fugit din centru şi nu l-am mai văzut de mult”, spune Mihai. În scurt timp, personalul a luat locul părinţilor, iar cu copiii asistaţi aici a legat adevărate prietenii.

Vrea să devină poliţist
„Îmi place aici pentru că avem haine, primesc echipament pentru sport, ne dau desert, mergem în oraş. Am fost de două ori în excursii”, explică Mihai. Tot personalul de la centrul din Târgu Frumos l-a înscris la şcoală şi l-a ajutat să să obţină note mari, iar în clasa a II-a luat şi premiul I. „Îmi place geometria, matematica, engleza şi româna”, precizează Mihai. Acesta îşi doreşte să înveţe foarte bine pentru a deveni poliţist. Deşi de obicei copiii care ajung la centrul din Târgu Frumos locuiesc aici cel mult un an, Mihai stă pe o perioadă nedeterminată.
„El are o situaţie specială. Tatăl este în închisoare, iar mama are probleme cu locuinţa. De aceea s-a luat decizia să stea mai mult timp”, a precizat Claudia Negru, coordonatorul centrului.

Centru special pentru minori

Serviciul Rezidenţial Specializat pentru copilul care săvârşeşte fapte penale, dar nu răspunde penal din Târgu Frumos a fost înfiinţat în 2006. Acesta are o capacitate maximă de 24 de locuri. De cei 12 minori care locuiesc acum în centru se ocupă un asistent social, un psiholog, un asistent medical, educatori, un instructor animator, supraveghetori şi profesori de sprijin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite