Iaşi: Constantin Severin, bucovineanul care a revoluţionat pictura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Severin şi-a pus sensibilitatea în slujba frumosului: a pus bazele unui nou concept în pictură şi a scris mii de poezii. Artistul a cochetat şi cu jurnalismul

Suceveanul a lucrat ca jurnalist între 1991 şi 2004 la cotidiene precum „România Liberă”, „Monitorul de Suceava”  sau „Obiectiv”, iar talentul său l-a recomandat pentru calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor.
Fire sensibilă, Constantin Severin a debutat în poezie în 1980 în „Familia”, „Tribuna” şi „Ateneu”. Volumul său de debut „Duminica realului” a apărut în 1984, la editura „Junimea” din Iaşi.
Una dintre primele sale reuşite o reprezintă publicarea în Occident a cărţii „Zid şi neutrino”, care a apărut la Londra în 1997.

Pictura şi poezia i-au acaparat viaţa

Jurnalistul a publicat sute de articole despre cultură, politică internă şi internaţională, cronici de artă, eseuri şi interviuri şi este unul dintre puţinii artişti care are grijă de propria imagine. Constantin Severin are un agent literar din Oslo, care îl prezintă editurilor din toată lumea. Pasiunea pentru pictură, care l-a ajutat să-şi exprime emoţiile, a neglijat-o un timp, fiind preocupat de poezie. Pentru că simţea că nu-şi poate reprima dorinţa de a transpune lumea în culorile penelului, suceveanul a reluat pictura acum şapte ani. Primele lucrări au fost admirate atât în ţară, cât şi în străinătate. „Am studiat intens domeniul artei, iar concluziile şi ideile le-am aşternut în «Imperiul sacru. Mănăstiri şi biserici din Nordul Moldovei»“, afirmă Constantin Severin.

Studiul l-a ajutat pe sucevean să pună bazele unui nou concept, cel de expresionism arhetipal, pe care încearcă să-l redea prin imagini misterioase cu figuri şi elemente abstracte. „În urma studiilor libere de artă care m-au însoţit de-a lungul vieţii, am teoretizat şi promovat un nou concept în arta contemporană, expresionismul arhetipal, care are ecouri într-o străveche tradiţie de a recrea arta specifică a culturilor din trecutul îndepărtat”, povesteşte Constantin Severin.

Tablourile sale, foarte apreciate peste hotare

Cel mai mare succes în străinătate l-a avut obţinut acum trei ani în Finlanda la o expoziţie de grup, unde a vândut două tablouri unor personalităţi. „A trăi frumos este prologul oricărei creaţii autentice. Eu am avut norocul că am crezut în destinul meu în cultură“, adaugă artistul.

Pentru realizarea unei picturi, Constantin Severin lucrează câte cinci, şase săptămâni, în propria sufragerie pe care a transformat-o în atelier.  Anul trecut, creaţiile sale au fost incluse în albumul „Libertate şi Artă”, alături de cele ale altor 73 de artişti internaţionali.

Profil
Născut
8.02.1952, la Mehedinţi
Educaţie
absolvent al Universităţii de Ştiinţe „Gheorghe Asachi” Iaşi
Experienţă
pictează de şapte ani
Familie
căsătorit, are doi copii

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt premiile de care sunteţi mândru?
C. S.: Am primit premiul pentru poezie al cotidianului „Daily Yomiuri”, în Japonia, 1996, premiul pentru jurnalism cultural în 1998 şi premiul pentru jurnalism cultural oferit de Primăria Suceava în 2001.
 
Care este motto-ul dumneavoastră în viaţă?
C. S.: Dacă faci ceva şi pentru alţii vei avea şi tu succes.


ce-i place
„Cel mai mult îmi place să aduc bucurie şi satisfacţie interioară celor care îndrăgesc arta şi scrisul meu de la cunoscuţi până la necunoscuţi din întreaga lume”, spune suceveanul.

ce nu-i place
Artistul se ţine departe de agitaţia lumii politice din România. „Ca fiecărui român nu-mi place modul în care a evoluat viaţa politică în ultimii 20 de ani”, declară Constantin Severin.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite