Iaşi: PORTRET: Constantin Dreer, „Degeaba ai aur, dacă nu ştii să-l şlefuieşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: PORTRET: Constantin Dreer, „Degeaba ai aur, dacă nu ştii să-l şlefuieşti“
Iaşi: PORTRET: Constantin Dreer, „Degeaba ai aur, dacă nu ştii să-l şlefuieşti“

De aproape 24 de ani maestrul Dreer pregăteşte campioni la box. Secretul antrenorului de la CSM Iaşi este relaţia pe care o are cu sportivii în afara sălii de antrenament.

Născut dintr-o mamă rusoaică şi un tată neamţ, Constantin Dreer a avut de mic aplecare către box, mai ales că şi tatăl său a practicat „nobila artă“. „Am avut de mic o fire mai năvalnică, pentru că nu acceptam să mă calce nimeni în picioare, eu copilărind în cartierul Gării“, îşi aminteşte Constantin Dreer, care a făcut primii paşi în box la 14 ani, în sala Voinţa, sub îndrumarea lui Constantin Vasiliu.

„Am avut un meci încă din prima zi. L-am luat pe bietul băiat ca pe stradă. Când Vasiliu a auzit că mă cheamă Dreer, m-a luat imediat la antrenamente, mai ales că îl ştia pe tata“, precizează antrenorul. Pasiunea viitorului maestru în box a devenit atât de puternică încât a început să-l ajute pe Vasiliu la locul acestuia de muncă, pentru ca antrenamentele să înceapă mai repede. La 18 ani şi patru luni Constantin Dreer a fost luat de Steaua Bucureşti în armată, dar cariera lui de sportiv s-a încheiat trei ani mai târziu, din cauza unor clinciuri cu regimul de atunci.

Antrenor la 21 de ani

„Am renunţat la mănuşi pentru că nu mă mai lăsau să plec în străinătate, la competiţiile internaţionale. Aproape imediat am început munca de antrenor, alături de Vasiliu, la Voinţa Iaşi“, îşi aduce aminte Dreer. Foarte repede, cei doi au scos un campion naţional la seniori, în persoana lui Tiberiu Cucu.

Seria rezultatelor foarte bune a culminat cu titlul de vicecampion mondial obţinut de Giani Gogol în 1985. Tandemul Vasiliu-Dreer s-a rupt însă la scurt timp după ce aceştia au trecut la clubul CSM Iaşi, din cauză că primul a vrut să-i facă loc fiului său. Decizia s-a dovedit falimentară pentru secţia de box a clubului CSM, a cărei serie de performanţe s-a oprit brusc imediat după demiterea lui Dreer. La intervenţia lui Vasile Câtea, Constantin Dreer a revenit după Revoluţie în sala de box a clubului CSM Iaşi, alături de Mitică Agavriloaie. Odată cu ei au revenit şi rezultatele, cele mai recente fiind medaliile de bronz la campionatele mondiale şi europene de tineret obţinute de tânărul Dragoş Marin, în 2008 şi 2009.

Secretul succesului

„Degeaba ai aur, dacă nu ştii să îl şlefuieşti. La fel şi un sportiv, nu poate ajunge sus fără un antrenor cu har“, spune Constantin Dreer, al cărui har îl constituie compasiunea pentru elevii săi. „Încerc să-i ajut pe aceşti copii necăjiţi. Cel mai mult mă bucur când reuşesc să îi fur străzii şi să îi câştig ca oameni“, adaugă maestrul, care are o mare dorinţă pentru viitor.

„Visez să am un sportiv la Olimpiadă. Dacă se vor ţine de treabă, tinerii Dragoş Marin şi Dumitru Călin au şanse foarte mari să ne reprezinte în 2012 la Londra“, a încheie Constantin Dreer.

Profil

Născut: 8.08.1954, Iaşi.
Studii: Şcoala de Antrenori, categoria I.
Familie: Căsătorit, are un băiat

Întrebări şi răspunsuri

Ce sacrificii aţi făcut pentru box?
Pot spune că mi-am sacrificat toţi anii din viaţă pentru acest sport, dar merită din plin. Am noroc fenomenal cu soţia mea, Ileana, care mă înţelege şi mă susţine de 35 de ani.

Nu doriţi să antrenaţi lotul naţional?
Am fost chemat de mai multe ori să vin la lot, dar nu voi pleca niciodată de la Iaşi. Iubesc clubul CSM, fără de care nu aş fi reuşit să fac atât de multe în box.

Ce-i place

În opinia antrenorului Dreer, cei mai buni pugilişti români au fost Victor Zilberman, Alec Năstac şi Francisc Vaştag. În afara boxului, maestrul îl apreciază foarte mult pe Dan Petrescu, despre care spune ca a demonstrat că are har de antrenor.
 
Ce nu-i place

Cea mai mare neplăcere a lui Constantin Dreer o reprezintă jocurile de culise din box. „La europenele de tineret din 2009, Dragoş Marin l-a bătut clar în semifinale pe un turc, dar oficialii l-au declarat pe acesta învingător“, precizează maestrul Dreer.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite