Comemorare eşuată a Revoluţiei de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cassian Maria Spiridon a participat la simpozionul de la Primărie
Cassian Maria Spiridon a participat la simpozionul de la Primărie

Evenimentele din anul 1989 au fost marcate de oficiali doar printr-un simplu simpozion la Palatul Roznovanu. Cei care au avut de suferit de pe urma comunismului susţin că perioada a lăsat urme adânci în sufletul lor.

Oficialii ieşeni au marcat cei 21 de ani de la Revoluţia izbucnită la Iaşi cu o întâlnire în care şi-au propus ca până anul viitor capitala Moldovei să primească titlul de „oraş-iniţiator al Revoluţiei din 1989“. „Am propus acordarea unei burse în valoare de 10.000 de lei unui cercetător desemnat de Asociaţia «14 decembrie 1989» pentru a face un studiu care va fi, ulterior, un fundament pentru o iniţiativă legislativă ca Iaşiul să fie recunoscut ca oraş-iniţiator al Revoluţiei din 1989“, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Sărbătorile înving spiritul patriotic

Nici revoluţionarii nu au organizat un eveniment cu ocazia acestei zile. Şi-au propus, însă, ca anul viitor să pună o placă comemorativă în Piaţa Unirii. „Pentru a marca evenimentele care au început pe 14 decembrie 1989 în Piaţa Unirii din Iaşi, vom amplasa o plachetă comemorativă aici. Acest lucru va fi realizat, însă, abia anul viitor. Am vorbit cu un sculptor şi acesta va face un suport pentru placheta care va fi amplasată cel mai târziu la primăvară“, a declarat Cassian Maria Spiridon, preşedintele Asociaţiei „14 decembrie 1989“.

Pe de altă parte, tinerii născuţi în preajma Revoluţiei ştiu despre acest eveniment din povestirile părinţilor şi documentarele de la televizor. Este şi cazul ieşeanului Victor Ursache, născut pe 22 decembrie 1989, ziua oficială a Revoluţiei Române.

„Când toată lumea este în spiritul Sărbătorilor de Iarnă, doar nostalgicii îşi mai amintesc de acele momente. Sunt difuzate în fiecare an aceleaşi imagini şi documentare din ultimele zile ale regimului comunist, iar cei care regretă vremurile le pot oarecum retrăi“, mărturiseşte Victor. Cei care au avut de suferit de pe urma comunismului susţin că perioada a lăsat urme adânci în sufletul lor.

„Evit să mă întorc cu gândul în trecut pentru că au fost momente grele, dureroase. Trebuie acceptat că orice epocă îşi are rostul. Recunosc că Sărbătorile au destrămat din semnificaţia acestei zile“, a spus Ştefan Prutianu, revoluţionar.

„Ceauşeştii trebuiau închişi pe viaţă!“

Ieşeanul Victor Ursache, născut pe 22 decembrie 1989, a auzit despre dictatori şi comunism de la părinţi. La împlinirea celor 21 de ani de la revoluţia înăbuşită la Iaşi pe 14 decembrie 1989, tânărul student la Sociologie dă verdicte despre sfârşitul Ceuaşeştilor.

14 decembrie 1989, ziua în care a fost înăbuşită revoluţia împotriva regimului comunist la Iaşi, este marcată şi de naşterea a nouă copii în judeţ. Printre cei născuţi în acea perioadă tensionată se numără şi Victor Ursache. Tânărul a venit pe lume chiar pe 22 decembrie 1989. „Tata urmărea la televizor isteria creată în ţară, când seara a primit telefonul de la maternitate. El a ales să-mi pună numele «Victor», în semn de victorie asupra comunismului, deşi mama dorea să mă numesc Ştefan“, povesteşte tânărul. Este văzut ca un „copil al revoluţiei“ de cei care-i aud numele şi află data naşterii lui. De aceea, a auzit de zeci de ori poveşti despre comunism şi  dă verdicte despre finalul dictatorilor.

Victor Ursache s-a născut în ziua oficială a Revoluţiei Române

Victor Ursache s-a născut în ziua oficială a Revoluţiei Române


„Sunt anumite aspecte care pot fi regretate din acea perioadă şi anume că omul de rând era ajutat, i se dădea o locuinţă, dar era inacceptabilă raţia de mâncare, de lumină. Împuşcatul în stradă mi se pare o tâmpenie, nu era nevoie de aşa ceva! Ceauşeştii nu ar fi trebuit împuşcaţi, ci închişi pe viaţă!“, spune Victor. Pe de altă parte, membrii Asociaţiei Revoluţionarilor „14 decembrie 1989“ de la Iaşi s-au adunat astăzi la Primărie şi au rememorat evenimentele de acum 21 de ani din capitala Moldovei. „Vom acorda o bursă de 10.000 de lei cercetătorului ieşean care va sprijini iniţiativa legislativă de a recunoaşte Iaşiul ca oraş al Revoluţiei“, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite