Clienţi pe datorie la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii ieşeni de buticuri săteşti se plâng că nu le mai merg afacerile, chiar dacă practică preţuri mici.

Magazinele universale deschise în satele din judeţul Iaşi abia dacă le mai aduc proprietarilor o brumă de profit. Când trec pragul buticurilor, clienţii se rezumă să cumpere o sticlă de ulei, o pâine şi poate ceva dulciuri pentru copii.

Mulţi dintre săteni preferă însă să-şi treacă numele pe caietul datornicilor. Proprietarii magazinelor săteşti spun că abia dacă reuşesc să scoată lunar un profit de 700 - 800 de lei.

Cristina Lupu din localitatea Holboca (Iaşi) şi-a deschis un butic în urmă cu trei ani. „La început a mers treaba. Apoi, oamenii au cerut să fie trecuţi pe caiet şi îmi aduceau banii la două săptămâni după ce luau produsele. Acum, mai bine stau cu marfa pe raft decât să o mai dau pe datorie“, spune Cristina Lupu. Femeia are de recuperat de la oamenii din sat, trecuţi pe caietul datornicilor, aproximativ 5.000 de lei.

În schimb, în Bacău, unele magazine mixte de la ţară nu simt efectele crizei economice. Ştefan Gheorghiu şi-a deschis un mic butic în urmă cu doi ani. A ales comuna Săuceşti, situată la zece kilometri de municipiul Bacău. Bărbatul spune că afacerea îi merge ca pe roate şi nu duce lipsă de clienţi. Mai mult chiar, în ultimul an, a cunoscut o creştere a cifrei de afaceri cu aproape 20%.

Pâinea şi ţigările, cele mai căutate mărfuri

„Am produse cu preţuri mai mici decât la magazinele din oraş. Marfa o cumpăr de la hipermarketurile din Bacău. Cel mai bine se vând pâinea, ţigările şi detergenţii“, a spus Ştefan Gheorghiu. Omul recunoaşte însă că, faţă de colegii săi din oraş, beneficiază de anumite avantaje.

„Nu plătesc chirie pentru că mi-am construit magazinaşul pe terenul părinţilor mei. Am un număr de clienţi care vin constant şi ţin deschis buticul peste 12 ore pe zi. Fac vânzare de aproximativ 20 de milioane pe zi“, ne-a mai spus Gheorghiu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite