Chinezi la marşul umilinţei prin Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii chinezi spun că au recurs la acest gest pe motiv că n-au unde să trăiască în Iaşi şi că plecatul acasă nu poate fi o soluţie.

Muncitorii chinezi au părăsit şantierul de la Palas pe 9 septembrie, după ce, cu o săptămână înainte, protestaseră nemulţumiţi de salarii. Aceştia au fost urcaţi într-un autobuz care i-a transportat în Tomeşti. Ieri, cei 26 de chinezi şi-au făcut însă bagajele şi au plecat pe jos spre oraş. Asiaticii s-au plâns că nu mai au unde să trăiască. Muncitorii au parcurs cei aproximativ 10 kilometri în linişte, trăgând după ei bagajele cu lucrurile personale. „Angajatorul chinez le-a asigurat celor 26 de muncitori cazarea, masa şi biletul de avion de repatriere. Aceştia nu mai lucrează la Palas“, au precizat reprezentanţii Iulius Group.

Muncitorii s-au oprit în dreptul complexului imobiliar de lângă Palatul Culturii, iar un reprezentant al firmei chineze care i-a angajat a început să discute cu fiecare în parte pentru a clarifica situaţia. Potrivit unui comunicat al Iulius Group din 9 septembrie, muncitorii n-ar fi ajuns la o înţelegere financiară cu firma din China care-i angajase şi care se afla la Palas în subantrepriză.

Ce spune legea

„Timp de aproape două săptămâni muncitorii au refuzat categoric să presteze servicii, dar au beneficiat de cazare şi hrană gratuite, asigurate de managementul chinez şi de antreprenorul general de la Palas. Conflictul a pornit de la faptul că muncitorii au pretins un salariu mai mare decât au lucrat şi decât era prevăzut în contract. Deoarece nu s-a ajuns la nicio înţelegere şi muncitorii au refuzat să lucreze, antreprenorul general de la Palas a fost nevoit să înceteze contractul cu subantreprenorul chinez“, se arăta în respectivul comunicat.

Potrivit legii privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, dacă raportul de muncă al străinului încetează înainte de expirarea perioadei pentru care a fost eliberată autorizaţia de lucru, încadrarea la alt angajator se poate face numai dacă se obţine o nouă autorizaţie de muncă.  „Această cerere se depune la Oficiul Român pentru Imigrări în termen de 60 de zile de la data încetării raportului de muncă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se iau măsuri de îndepărare de pe teritoriul României“, a explicat subinspectorul de poliţie Cristina Ilie, purtătorul de cuvânt al Oficiului Român pentru Imigrări.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite