Centrul istoric, condamnat să fie o ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strada din buricul Iaşiului este plină de clădiri istorice aflate în stadiu avansat de degradare
Strada din buricul Iaşiului este plină de clădiri istorice aflate în stadiu avansat de degradare

Şefii Primăriei au anunţat că proiectul de regenerare urbană de pe Cuza Vodă este blocat. Zeci de proprietari care locuiesc în zona istorică refuză să-şi părăsească locuinţele pentru ca acestea să fie refăcute cu bani europeni.  

Un studiu pregătit de Primărie privind impactul proiectului de refacere a zonei istorice Cuza Vodă demonstrează că investiţia nu va putea fi derulată cu fonduri comunitare nerambursabile. Practic, municipalitatea intenţiona să demareze un proiect de 20 de milioane de euro prin care să refacă clădirile cuprinse între străzile V. Alecsandri şi I. C. Brătianu.


Pentru a investi fonduri europene nerambursabile în regenerarea urbană a zonei este nevoie ca Primăria să deţină drept de administrare sau să fie proprietar asupra tuturor clădirilor, însă în zonă există zeci de proprietăţi private şi doar o parte din imobile îi aparţin.


Mutarea ar trebui să dureze minim trei ani


După ce aproape 100 de persoane care locuiesc în zonă au fost întrebate dacă ar dori să-şi încredinţeze locuinţele în timpul refacerii acestora, a devenit tot mai clar că proiectul nu are sorţi de izbândă. Practic, doar 2,3% din proprietari şi-ar vinde Primăriei locuinţele şi doar 20% ar fi de acord să semneze un contract de comodat. „Aceasta este situaţia: oamenii vor să li se consolideze locuinţele, dar fără să le vândă sau fără să se mute. Adică vor să stea acolo pe perioada lucrărilor, deşi asta nu se poate. Este imposibil“, a spus Cosmin Coman, director în cadrul Primăriei.


Potrivit analizei pregătite de autorităţi, proprietarii clădirilor de pe Cuza Vodă refuză să se mute din case pe o perioadă de trei ani pentru că nu au unde sau vârsta nu le permite. Primăria Iaşi are la dispoziţie 114 milioane de euro nerambursabili prin Programul Operaţionl Regional pentru care pregăteşte opt proiecte. Unul dintre acestea este şi cel de regenerare parţială a străzii Cuza Vodă estimat la 20 de milioane de euro, fonduri care ar trebui accesate până cel târziu în 2015. Şefii municipalităţii au anunţat deja că dacă proprietarii de pe Cuza Vodă nu vor accepta o formulă prin care să poată fi atrase fondurile nerambursabile se va renunţa la investiţie şi se va căuta un alt proiect ce va fi depus pentru finanţare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite