Cele mai înalte clădiri ale Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Petre Andrei“ şi hotelurile Unirea şi Europa au peste 50 de metri înălţime. Specialiştii susţin că aceşti coloşi nu se integrează în arhitectura oraşului, dar respectă legislaţia în vigoare.

În acest moment, cel mai înalt punct din Iaşi este pe acoperişul clădirii Universităţii „Petre Andrei“. La cei 65 de metri, deasupra tuturor blocurilor din oraş, proprietarii imobilului au trebuit să amplaseze lumini de avertizare pentru cei care zboară la altitudine joasă. 13, numărul de etaje al clădirii, se pare că a fost norocos pentru proprietarii turnului care îşi păstrează, pentru moment, supremaţia în Iaşi.

„Panorama Iaşiului se vede splendid de la ultimul etaj al Universităţii. Ducem invitaţii de marcă ai insituţiei la ultimul nivel pentru a vedea Iaşiul. De sus se văd toate cele şapte coline, zona industrială, mănăstirea Cetăţuia, Universitatea «Cuza», cartierul Tătăraşi“, spune Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“.

Planuri pentru cea mai înaltă clădire

Investiţia în cea mai înaltă clădire din Iaşi a fost de aproximativ 8 milioane de euro, iar  conform ultimelor evaluări realizate de specialiştii imobilari, valoarea acesteia pe piaţă era de 20 de milioane de euro.
Conducerea instituţiei de învăţământ vrea să transforme cea mai înaltă clădire din Iaşi într-un punct de atracţie atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. „Vrem să amenajăm ultimul nivel al imobilului, care este deja înconjurat cu pereţi de sticlă, pentru a-l face accesibil publicului larg. Am vrea să facem o cafenea literară, un punct de atracţie turistică“, a explicat rectorul Tompea.

Două hoteluri în topul clădirilor înalte

Până la finalizarea turnului de la „Petre Andrei“, Hotelul Unirea deţinea titlul de cea mai înaltă clădire din Iaşi. Inaugurat în anul 1960, înainte de a începe lucrările de amenajare a Pieţei Unirii, hotelul cu acelaşi nume se poate lăuda cu o înălţime de 58 de metri.
Pe locul al treilea în clasamentul celor mai înalte clădiri din Iaşi se află tot un hotel, respectiv Europa. Amplasată în cadrul complexului World Trade Center din Iaşi, construcţia are o înălţime de 55 de metri, iar evaluarea iniţială a complexului, realizată de constructor, se ridica la 18,3 milioane de dolari. Specialiştii în urbanism consideră că la Iaşi este o discrepanţă între imobilele foarte înalte şi construcţiile din vecinătate.

„În oraşe cu o zestre istorică nu se întâmplă aşa ceva, iar la Iaşi clădirile înalte nu se integrează în arhitectura urbană. Construcţiile înalte se justifică prin economia de teren cantitativ şi ca suprafaţă, iar dezvoltarea pe suprafaţă devine o logică evidentă“, a declarat profesorul universitar Virgiliu Onofrei, decanul Facultăţii de Arhitectură. Membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Iaşi, cei care avizează aceste investiţii, susţin că proiectele corespund cu toţi indicatorii urbanistici.

„În Planul Urbanistic General, care funcţionează chiar dacă este expirat, sunt precizate poziţiile clădirilor înalte. Acestea trebuie să fie puncte de reper urbanistic. În alte oraşe, există o limitare clară a înălţimilor clădirilor sau zone în care acestea sunt concentrate, însă nu este situaţia şi la Iaşi“, a spus consilierul local Radu Botez, membru în cadrul comisiei de urbanism.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite