Iaşi: Cecuri fără acoperire pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de administratori sunt cercetaţi pentru infracţiuni economice

Anchetatorii susţin că fenomenul a luat amploare din cauza declinului economic.

Criza economică a adus în ultimile cinci luni vrafuri întregi de dosare cu infracţiuni economice pe masa poliţiştilor de la Serviciul de Invetigare a Fraudelor (SIF). Mare parte dintre ele sunt cazuri în care au fost emise file CEC fără acoperire. Fenomenul a luat amploare, susţin anchetatorii, din cauza efectului de domino. Practic, este suficient ca o singură societate să emită un astfel de instrument de plată unei alte firme pentru a se declanşa căderea liberă şi a altor agenţi economici.

„O firmă emite către altă societate fila cec care nu are acoperire pentru a plăti un serviciu. Aceasta din urmă se bazează pe banii respectivi şi emite la rândul ei o alta, către alt agent economic, şi tot aşa până în momentul în care se formează un cerc vicios şi o mulţime de păgubiţi”, explică comisarul Petru Bălteanu, şeful SIF Iaşi.

Din acest motiv, previziunile sunt sumbre. „Dacă o verigă se rupe, atunci pică şi restul. De aceea cred că ne vom confrunta cu un blocaj financiar între agenţii economici”, mai spune comisarul. Numai în ultimile cinci luni, anchetatorii ieşeni au început cercetărilor în 1.800 de cazuri în care s-au săvârşit diferite infracţiuni economice.

Criza naşte ţepari

Dintre acestea, în aproximativ 30% din dosare sunt cercetate persoane suspectate că au făcut înşelăciuni cu instrumente de plată.

„Rata de incidenţă a unor astfel de infracţiuni a crescut de cinci ori la ora actuală“, spune Petru Bălteanu. Unul dintre cazurile pe care poliţiştii de la SIF trebuie să-l rezolve se referă la un ieşean, administrator de societate. Acesta a emis în decembrie anul trecut o filă cec pe care trecuse colosala sumă de 315.700 lei către o altă societate, pentru plata unei cantităţi de îngrăşământ. Ioan D. este acuzat că nu ar fi completat elementele esenţiale de pe instrumentul de plată. Mai mult, fila cec a fost refuzată la plată de către bancă pentru că nu erau bani în cont.

Oamenii legii spun că singura cale de a evita astfel de situaţii este ca agenţii economici să fie mult mai atenţi în momentul în care primesc un astfel de instrument de plată. „Important este ca fiecare să-şi analizeze viitorii parteneri de afaceri, să ceară informaţii despre ei de la foştii parteneri ai noilor clienţi şi chiar să verifice dacă societatea cu care urmează să aibă relaţii comerciale funcţionează la sediul social declarat“, recomandă şeful SIF Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite