Ce superstiţii au studenţii în sesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii superstiţioşi merg pe trotuarul paralel cu facultăţile de pe Spali Bahlui
Studenţii superstiţioşi merg pe trotuarul paralel cu facultăţile de pe Spali Bahlui

Alte obiceiuri intrate în folclor sunt hainele norocoase, precum şi refuzul de a împrumuta ţigări.   

Apropierea examenelor din sesiune îi face pe mulţi studenţi să apeleze la superstiţiile menite să-i ajute în săptămânile de emoţii care îi aşteaptă. Să nu treci prin pasajul blestemat de la Fundaţie este probabil una dintre cele mai vechi legende ale studenţilor din Iaşi. Între timp, lucrurile au avansat iar tinerii sunt în ton cu noile tendinţe.

Studenţii nu se feresc să recurgă la soluţii extreme. „Cunosc oameni care nu fac sex în noaptea de dinaintea unui examen, ca să nu aibă ghinion a doua zi“, a povestit Nuţu, student la Construcţii.

Lasă „ghinionul“ în cămin
Alte soluţii testate cu succes de cei care locuiesc în campus ţin de ultima vizită la toaletă. „Unii aleg «să lase ghinionul» în cămin. Cei care preferă să moară capra vecinului se orientează către grupurile sanitare de la facultate, unde, dacă e vorba de băieţi, îşi fac nevoile în cabina pentru fete şi viceversa“, a adăugat Gabi de la Chimie.

Ultimul drum către sala de tortură a examenului este şi el ales cu grijă. „Pentru studenţii de la Universitatea Tehnică (UTI) este recomandat să meargă pe trotuarul opus facultăţilor de pe Splai Bahlui“, mai spune Nuţu. Tot în ziua examenului, unii studenţi renunţă să mai împrumute ţigări, însă nu fac acest lucru din cauza majorării accizelor la tutun, ci din pricina superstiţiilor de sesiune.

Cu toate acestea, studenţii ţin cont şi de obiceiurile intrate deja în folclor. „Dacă mănânci cu cartea deschisă, se spune că îţi mănânci mintea. La fel, dacă ai scăpat cartea sau cursurile pe jos înseamnă că vei fi ascultat“, a spus Marius de la Mecanică. La acestea se adaugă folosirea aceluiaşi pix cu care ai luat un examen în toată sesiunea sau însemnarea unei cruci mici pe foaia de examen.

Nu în ultimul rând, fiecare student are lenjeria intima, cămaşa sau alt articol vestimentar norocos care este folosit la examenele cele mai grele din sesiune.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite