Câte un bebeluş părăsit la şapte zile la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşii părăsiţi sunt îngrijiţi de personalul maternităţii până ajung în asistenţă maternală
Bebeluşii părăsiţi sunt îngrijiţi de personalul maternităţii până ajung în asistenţă maternală

40 de nou-născuţi au fost abandonaţi anul acesta de cele care le-au dat viaţă în maternităţile din municipiu.

Numărul copiilor ai „nimănui“ din Iaşi a ajuns la 40 anul acesta. Atâţia nou-născuţi au fost abandonaţi încă de la naştere în unităţile în care au fost aduşi pe lume.
La Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, din cele 21 de mame care au decis să renunţe la copii, trei au fugit din spitalul clinic fără să anunţe cadrele medicale de intenţia de a-şi părăsi nou-născutul.


Alte două şi-au abandonat copilul în scara blocului, respectiv la uşa unei biserici, iar micuţii au ajuns în îngrijirea cadrelor medicale de aici. Situaţia nu este mai îmbucurătoare nici la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi. Aici, 15 copii care abia au fost aduşi pe lume au fost respinşi de către mame anul acesta.
„Au fost unele mămici care nici nu doreau să-şi vadă copilul. Pur şi simplu ne spuneau: «Faceţi ce vreţi cu el. Eu nu-l vreau!». Am avut şi un caz în care în urma consilierii psihologice am reuşit s-o determinăm pe proaspăta mămică să-şi ia copilul acasă şi să-l crească“, spune Sorina Mânzat, asistentul social al Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi. De asemenea, specialiştii spun că femeile care aleg varianta abandonului sunt atât de hotărâte în decizia lor încât exclud orice variantă de a-l integra în familie.


Profilul mamelor care renunţă la nou-născut


„Toate au ales adopţia pentru copii. Puteau să aleagă asistenţa maternală şi după ce-şi reveneau financiar să-şi ia copilul acasă, dar au refuzat categoric. Aleg adopţia copilului lor de către o altă familie pentru a nu mai avea nicio legătură cu nou-născutul“, mai spune Sorina Mânzat. Specialiştii spun că principala cauză a abandonului bebeluşilor o reprezintă sărăcia. „Majoritatea persoanelor care au renunţat la copil provin de la ţară, au o situaţie financiară precară, vin din familii dezorganizate. Intervine şi lipsa de educaţie, se pasează responsabilitatea către stat“, spune doctorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi.


Asistenţii sociali spun însă că în rândul celor care îşi părăsesc copilul se numără şi femei cu o situaţie bună. „Am avut cazuri când familii cu un venit bun, femei căsătorite şi la casa lor au decis să-şi lase copilul la noi pentru că spuneau că ţin la statutul şi imaginea lor în comunitate, că un copil nu este binevenit. Contează mai mult aceste valori decât copilul“, spune Iuliana Zăgan, asistentul social al Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite