Iaşi: Catastrofa feroviară văzută de mecanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Catastrofa feroviară văzută de mecanic
Iaşi: Catastrofa feroviară văzută de mecanic

După 30 de ani de condus locomotive, Vasile Buda a spus că a trecut, în data de 14 august, prin cumpăna vieţii lui

După 30 de ani de condus locomotive, Vasile Buda a spus că a trecut, în data de 14 august, prin cumpăna vieţii lui.

Chemat de procurori la Iaşi, Vasile Buda (56 de ani), din Braşov, a retrăit ieri momentele de groază de la Scânteia, când trenul condus de el a spulberat microbuzul la volanul căruia era ieşeanul Petrişor Apostu (26 de ani). Acceleratul privat Braşov - Iaşi avea doar 75 de kilometri la oră în momentul în care s-a apropiat de trecerea peste calea ferată. Limita maximă de viteză admisă pe acel tronson este de 100 de kilometri la oră. „În momentul în care am văzut că microbuzul trece peste linie, am avut impresia că a oprit şi a pornit din nou“, a rememorat mecanicul.

Vasile Buda spune că şoferul nu l-a văzut că vine. „Probabil era cu spatele spre mine. Altfel, numai un om nebun nu ar fi oprit în momentul în care vedea că vine trenul“, a mai spus braşoveanul care nu s-a pierdut cu firea şi a frânat de urgenţă, încontinuu.

„Când am coborât,   doar şoferul mai mişca“

După impact, imaginile au fost şocante. „Nu ştiu dacă realizaţi ce înseamnă să vezi 13 morţi. Când am coborât din locomotivă, doar şoferul mai mişca. Repeta mereu: «Sunt morţi în microbuz?»“, a mai adăugat mecanicul. După ce calea ferată a fost eliberată, braşoveanul a avut puterea să ducă singur trenul la Ploieşti: „Nu l-am dus pentru a fi lăudat. Am simţit că pot să fac acest lucru“.
Braşoveanul a mai povestit că a ajuns mecanic de locomotivă doar pentru a fenta muncile grele din armată. După ce a lucrat într-un depou şi a făcut şcoala de electricieni de locomotive, în 1974, în timp ce era militar în Constanţa, a urmat şcoala de ajutor de mecanic de locomotivă.
„Doar aşa am putut să scap de târnăcop“, a spus Vasile Buda. În 1979 a devenit mecanic. „Câteodată nici familie nu mai ai. Am lipsit nu doar de la nunţile rudelor, ci şi de la înmormântările lor“, a mai precizat braşoveanul. Eforturile i-au fost totuşi răsplătite. În decembrie 2004, a primit Medalia Naţională pentru Merit, Clasa a III-a.

Nu mi-am sunat soţia pentru că îmi dădeau lacrimile, Vasile Buda, Mecanic locomotivă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite