Cât de cinstit e Astărăstoae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi şi din România, a fost trimis în judecată, pe 21 decembrie 2011, pentru că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene.

Alte nouă persoane, alături de rector, au fost puse sub acuzare de  procurorii DNA Iaşi în dosarul privind achiziţia unui sistem e-learning (n.r.- învăţare electronică).

Vasile Astărăstoae a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene şi conflict de interese, în formă continuată.

Potrivit DNA, directorul economic Dana Druguş de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al universităţii, şi rectorul Vasile Astărăstoae ar fi trucat licitaţia pentru ca firma Maguay Impex din Bucureşti, condusă de Corvin Pughin, să obţină proiectul. Pughin ar fi dat, la solicitarea celor doi directori din UMF, bani şi aparatură IT.

Anchetatorii mai spun că Vasile Astărăstoae şi-a angajat în 2010 fiica la Institutul de Medicină Legală, unde rectorul UMF este şef, pe o perioadă de trei ani. Daniela Astărăstoae s-ar fi ocupat de un proiect pentru care trebuia remunerată cu 8.773 de lei. În acelaşi proiect au fost angajaţi şi Adrian Ciureanu, prorectorul Dragoş Pieptu, care obţineau în total 10.497 de lei. Vasile Astărăstoae şi ceilalţi inculpaţi din dosar au susţinut mereu că sunt nevinovaţi.  „Mă bucur că dosarul a fost trimis repede la instanţă pentru că pot aduce probe care să arate că sunt nevinovat. Există trei expertize care arată că dosarul DNA este un roman SF prost scris", a declarat Vasile Astărăstoae pentru Adevărul, pe 21 decembrie 2011. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Suceava, unde a fost strămutat, iar următorul termen va fi pe 20 septembrie.

Probleme cu ANI

Şeful medicilor a avut probleme şi cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). În decembrie anul trecut, reprezentanţii ANI au întocmit două rapoarte în care au constatat că rectorul UMF se află în stare de incompatibilitate şi l-au reclamat la Parchet pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi conflict de interese. ANI a stabilit că Astărăstoae a exercitat simultat atât funcţia de rector al UMF şi alte cinci funcţii de conducere, printre care se numără şi cea de şef al Colegiului Medicilor din România.

De asemenea, inspectorii au constatat că Vasile Astărăstoae a semnat 10 contracte de muncă şi prestări servicii, în valoare de 204.759 de lei, încheiate între UMF şi IML, cu propria persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană. Rectorul a contestat cele două rapoarte la Curtea de Apel Iaşi. Procesele au termene pe 9 iulie şi pe 14 septembrie.

8.773 de lei este salariulpe care Vasile Astărăstoae l-ar fi dirijat către fiica sa în mod nelegal.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite