Iaşi: Cât costă cazarea studenţilor în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cât costă cazarea studenţilor în oraş
Iaşi: Cât costă cazarea studenţilor în oraş

Pentru o chirie în oraş, tinerii plătesc de şase ori mai mult decât pentru o cameră de cămin

Opţiunile tinerilor sunt împărţite, însă mulţi ar prefera intimitatea unei camere de apartament.

Cu un nou an universitar care stă să înceapă săptămâna viitoare, studenţii din afara Iaşiului îşi caută în aceste zile cazare în oraş. Ca în fiecare an, cei mai mulţi încearcă să prindă un loc în cămin, fiind atraşi de tarifele accesibile.

Majoritatea căminelor din Iaşi au de la două până la cinci locuri în cameră. Pentru fiecare cameră în parte costul utilităţilor se calculează la fel, iar plata pe cap de student scade cu cât sunt mai mulţi locatari. Astfel, un student bugetar, care primeşte subvenţia de cazare din partea statului, plăteşte, în medie, 50 de lei vara şi 80 de lei iarna în cămin. Pentru studenţii fără subvenţii din partea statului, aceleaşi tarife ajung la 100 de lei vara şi 150 de lei iarna.

În funcţiile de campus, camerele de cămin dispun de diverse facilităţi. Unele cămine au în continuare camere fără chiuvetă. La polul opus, căminele reabilitate recent dispun de camere cu grup sanitar şi duş.

În cele mai multe cazuri însă, băile sunt la comun pentru locatarii mai multor camere, la fel ca şi punctele de preparare şi servire a mesei. Cu toate acestea, aproape 11.000 de studenţi care au depus cerere de cazare pentru acest an universitar nu au găsit loc în cămine şi sunt nevoiţi să se orienteze către piaţa imobiliară. La fel ca în cămin, tinerii trebuie să împartă spaţiul locativ, însă cei care închiriază un apartament au posibilitatea să-şi aleagă colegii. De asemenea, în funcţie de posibilităţi, studenţii pot avea camera lor, intimitatea fiind cel mai important avantaj.

Intimitate sau economie

„Fie că este vorba de un apartament cu două, trei sau patru camere, plata chiriei şi a utilităţilor pentru un student care locuieşte singur în cameră se apropie de 600 de lei pe lună“, a declarat Tudor Stoica, agent imobiliar. Preţurile cresc însă dacă discutăm de apartamente cu mobilier modern sau amplasate într-o zonă centrală a Iaşiului. Puşi să aleagă între cele două regimuri de locuinţă, părerile studenţilor sunt împărţite, posibilităţile financiare fiind principalul criteriu de departajare. „Am avut noroc şi am prins loc în T17, aşa că voi avea condiţii bune anul acesta, fără să scot o avere din buzunar“, a spus Mircea, student la Politehnică.

Alte criterii ţin de oamenii cu care tinerii aleg să-şi petreacă studenţia. „Am venit la Iaşi cu prietenii din liceu. Pentru mine contează cel mai mult să stau cu oameni pe care îi cunosc bine“, a precizat Teo, student la Matematică, care stă în chirie de doi ani. „Am stat în cămin cât am fost în anul I, după care am trecut în chirie pentru că vreau să locuiesc împreună cu prietena mea“, a încheiat Ionuţ, student la Geografie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite