Cârpeli marca Simirad la Aeroportul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simirad i-a prezentat anul trecut ministrului Radu Berceanu proiectul aeroportului
Simirad i-a prezentat anul trecut ministrului Radu Berceanu proiectul aeroportului

Şeful CJ a anunţat că vrea o aerogară mai modestă cu „pretenţiile unei regiuni“. Pentru a reduce din valoarea investiţiei estimate iniţial la 200 de milioane de euro, proiectul va trebui modificat, ceea ce înseamnă, practic, reluarea documentaţiei de la zero.  

Preşedintele judeţului, Constantin Simirad, a schiţat un nou plan privind modernizarea Aeroportului din Iaşi. De data aceasta, şeful Consiliului Judeţean (CJ) a precizat că ar vrea să reducă investiţia în extinderea aerogării. Ba mai mult, pentru a asigura fondurile necesare modernizării, este dispus chiar să facă un împrumut de 40 de milioane de euro.

„Pentru a găsi finanţarea, vom merge în principal pe ideea parteneriatului public-privat. Dacă nu vom avea clienţi, mă bate gândul să fac un împrumut de 40 de milioane de euro şi să modificăm proiectul pentru Aeroport pentru că sumele mi se par prea mari. De la 200 de milioane de euro, cât este acum estimat în proiect, se poate merge pe o investiţie de până la 50 de milioane de euro“, a spus Simirad.

Vrea să modifice studiile

Despre proiectul Aeroportului se discută de ani buni, iar şefii CJ, aleşi până în prezent, au promis demararea investiţiei, însă fără niciun rezultat. Modernizarea aerogării, care viza amenajarea unei piste elastice de 3.000 de metri şi a unor noi terminale, nu a fost nici măcar clintită din cauza problemelor juridice cu terenul şi a lipsei de bani.

„În condiţiile în care nu găsim bani pentru modernizare, cred că trebuie să regândim proiectul şi să lăsăm fanteziile deoparte. Ce ne trebuie nouă pistă elastică, singura de acest gen în ţară şi în Europa de Est? Ne trebuie un aeroport funcţional. Să ne limităm la pretenţiile de regiune“, a spus şeful judeţului.

O nouă „echipă specială“

Deşi se află din 2008 la cârma CJ, Simirad nu a reuşit până în prezent să rezolve problemele cu terenul de peste 170 de hectare necesar extinderii aerogării. Acesta a anunţat că luni se va întâlni din nou cu persoanele care au proprietăţi private în apropierea Aeroportului pentru a încerca să obţină şi cele aproximativ cinci hectare pe care acestea le deţin.

Simirad a mai anunţat că va constitui încă o comisie care să se ocupe de proiectul de modernizare a Aeroportului. Aceasta îşi va începe activitatea de luni şi va fi condusă de el. „Echipa specială va fi formată din specialişti. Încă nu am decis cine va face parte din ea“, a spus Simirad.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite