Caravana tradiţiilor rrome poposeşte trei luni la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii sunt aşteptaţi în acest final de săptămână să intre în pielea meşteşugarilor rromi la atelierul itinerant de pe bulevardul Independenţei. În fiecare zi, aceştia vor putea încerca pe cont propriu, sub atenta supraveghere a „specialiştilor“ să realizeze coşuri din nuiele, să sculpteze linguri sau să-şi confecţioneze bijuterii.

 În cortul amplasat pe Bulevardul Independenţei nr. 166 ieşenii pot vedea care sunt îndeletnicirile tradiţionale ale meşteşugarilor rromi. Veniţi din toată ţara, „meşteşukarii“ vor arăta doritorilor cum se lucrează, cum se cântă şi cum se trăieşte în lumea căldărarilor şi a fustelor viu colorate.

Teatru şi proiecţii de film

Evenimentele din acest final de săptămână vor începe astăzi, de la ora 20.00 cu un concert inedit.

„Vom dansa şi vom cânta împreună cu trupa Fusion Music, formată dintr-o diversitate de personalităţi muzicale pline de spontaneitate şi o voce excepţională, reunite sub spiritul rock-jazzist. De-a lungul timpului trupa Fusion Music a fost invitată să cânte în deschiderea celor de la Urma, Kumm, Cargo şi, mai recent, alături de Berti Barbera“, spune Lavinia Olău, reprezentantul companiei care susţine proiectul. Sâmbătă, ieşenii care vor vizita atelierul itinerant vor putea viziona filmul „Cocoşatul de la Notre Dame“.

„Îi invităm pe participanţi să facă cunoştinţă cu Quasimodo, cocoşatul respins de toţi oamenii din Paris din cauză că ar fi cel mai urât om văzut vreodată. Adoptat de oamenii bisericii şi însărcinat cu trasul clopotelor, Quasimodo vede din clopotniţa catedralei tot Parisul. Într-o bună zi el o remarcă pe frumoasa Esmeralda, o dansatoare de etnie rromă, de care se îndrăgosteşte subit. Între ei se leagă o prietenie care va atrage dezaprobarea oamenilor cu prejudecăţi“, explică Lavinia Olău. Proiecţia de film va avea loc mâine, de la ora 19.00.

Pe lângă evenimentele planificate pentru fiecare sfârşit de săptămână, la atelierul de pe Bulevardul Independenţei ieşenii îşi vor putea confecţiona propriile lor lucruri „meşteşukare“. Astfel, în fiecare zi de marţi, miercuri, joi, sâmbătă şi duminică vizitatorii atelierului itinerant vor putea deveni ucenicii meşterilor rromi între orele 16.00 şi 20.00. Aceştia îşi vor putea confecţiona singuri coşuri de nuiele, curele şi obiecte din argint la standurile amplasate în incinta cortului.

Atelierul Rromano ButiQ face parte din proiectul „Rromano Cher“ (Casa Rromilor), prin care se doreşte revalorizarea meşteşugurilor tradiţionale rrome. În incinta atelierului vor fi organizate săptămânal expoziţii, demonstraţii cu meşteşugari şi concerte, spectacole de dans şi teatru sau proiecţii de film.

Trei luni de evenimente
Caravana itinerantă Rromano ButiQ va poposi la Iaşi timp de trei luni. În această perioadă aici vor concerta Fanfara Ciocârlia (3 iunie) sau Fanfara Valea Mare (13 mai). De asemenea, va fi prezentat pe 14 mai un spectacol de teatru. Piesa „O noapte furtunoasă“ va fi jucată în limba romani şi subtitrată în română.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite