Capcane pentru pietonii din Iaşi: Primăria sapă şanţuri pe trotuare în toiul ninsorii abundente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii municipalităţii s-au trezit în plină iarnă să repare magistralele de termoficare şi să sape tranşee.

Ninsoare şi viscol pe drumurile din Iaşi. Află cum se circulă în Capitala Moldovei FOTOGALERII

Prima ninsoare abundentă a dat peste cap traficul rutier. Pe lângă circulaţia auto îngreunată de zăpada frământată, şoferii au avut de suportat şi „ingeniozitatea" muncitorilor Primăriei care s-au apucat de lucrări, restricţionând traficul cu utilajele care ocupau un sens de mers.

Un astfel de ambuteiaj s-a creat şi pe bulevardul Elena Doamna. Reprezentanţii firmei Grup Colas au început săpăturile de-a lungul trotuarului şi au lucrat toată ziua, chiar dacă tranşeele erau acoperite cu zăpadă. Şantierul face parte din proiectul european care prevede modernizarea infrastructurii rutiere din Păcurari, Independenţei, Elena Doamna, dar şi construcţia pasajului subteran din Fundaţie.

Primăria Iaşi a lăsat tot oraşul fără apă caldă şi căldură la temperaturi de -3 grade Celsius

Cum lucrările evaluate la 53,11 milioane de lei trebuie finalizate la începutul anului 2013, firma a programat graficele de lucrări încă din ianuarie. Muncitorii au lucrat şi în Păcurari şi în Fundaţie. „Dacă vremea va permite, vom continua lucrările. Se lucrează în condiţii de iarnă. Nu sunt cele mai bune condiţii, dar firmele au contracte pe care trebuie să le respecte. Oricum, în această perioadă se pot realiza doar câteva tipuri de lucrări, conform normativelor în vigoare. Constructorii îşi asumă nişte pierderi acum, dar tratează contractele cu responsabilitate şi acest lucru trebuie respectat", consideră reprezentantul Primăriei.

Şapte ore fără apă caldă şi căldură

Şi muncitorii Primăriei şi-au găsit de lucru în plină iarnă. Aceştia au intervenit marţi câteva ore pentru a remedia defecţiunile la trei magistrale. Sute de ieşeni din Tudor Vladimirescu, Podu Roş, Cantemir şi Nicolae Iorga au rămas fără apă caldă şi căldură, furnizarea agentului termic fiind reluată abia spre seară. „Am avut o avarie foarte mare. Am reuşit să intervenim în regim de urgenţă", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Toate facultăţile din cadrul Universităţii „Gheorghe Asachi" de pe Splai Bahlui au rămas fără agent termic timp de şapte ore, cât a durat avaria. „Am avut o avarie foarte mare pe magistrala 5. Fisura de 30 de centimetri a determinat pierderi de apă de 620 de tone pe oră, ceea ce ne-a determinat să oprin agentul termic", a mai spus Chirica.

Vezi cum poţi urmări imagini cu starea drumurilor din Moldova FOTOGALERIE

Deşi au anunţat că şoferii vor putea urmări live imagini cu starea drumurilor naţionale din Moldova, şefii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi încă nu au pus toate cele 19 camere în funcţiune. Mai mult, cele şase care au fost instalate nu funcţionează sau transmit parţial imagini.

Şefii instituţiei au cheltuit 600 de euro pe fiecare cameră, dar susţin că nu sunt probleme şi că acumulatorii care se alimentează din energia solară se mai descarcă din când în când. „Nu sunt probleme. Camerele sunt în perioada de experiment şi trebuie să găsim soluţia potrivită de funcţionare în toate condiţiile climatice", a spus Dănuţ Pilă, directorul DRDP Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite