Când pasiunea scoate rugby-ul din noroi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Calistru şi Bogdan Tufeanu
Florin Calistru şi Bogdan Tufeanu

Un grup de ieşeni inimoşi organizează  anual, din fonduri proprii, competiţii de rugby pentru copii. Rugbiştii din cadrul Fundaţiei NMS evoluează şi în cadrul unei echipe de „old-boys", cu care joacă în ţară şi străinătate.

Într-un oraş în care sportul este asociat automat cu fotbalul jucat de Poli Iaşi, există şi oameni care au dorit să arate că se pot face lucruri bune şi în alte discipline sportive doar din pasiune. Este vorba despre membrii fundaţiei Nord Master Sport (NMS), toţi oameni cu diverse meserii, cum ar fi avocaţi, şefi de firmă, sau poliţişti, dar uniţi de aceeaşi pasiune pentru un sport nobil: rugby.

„Se spune că tuturor rugbiştilor le curg prin sânge globule ovale", spune Bogdan Tufeanu, preşedintele Fundaţiei NMS.

Din păcate, cum sportul balonului oval nu atrage nici pe departe la fel de mult interes precum „sportul rege", competiţiile de rugby pentru copii sunt ca şi inexistente.

„În rugby nu sunt scandaluri sau mondenităţi. Oricine o să dea o sumă cât de mică la fotbal, dar la rugby nici nu stau să discute. Este o suferinţă permanentă a tuturor celor care vor să aducă rugby-ul la adevărata lui valoare.  Din acest motiv, majoritatea fondurilor provin din buzunarele membrilor fundaţiei", a explicat avocatul Bogdan Tufeanu.

Chiar şi cu resurse limitate, membrii Fundaţiei NMS organizează, din 2008, la data de 1 mai, un turneu pentru echipe de rugby formate din copii.

„După ce prima ediţie s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă, Federaţia Română de Rugby a introdus acest turneu în calendarul competiţional al fiecărui sezon.Astfel, în 2009 au participat şi echipe de fete în cadrul unor meciuri, iar pentru ediţia de anul acesta dorim să organizăm şi un turneu pentru echipe de «old-boys», la care să participe prietenii noştrii din Bulgaria, Ucraina şi Chişinău, precum şi echipe similare din Capitală", a spus Florin Calistru, un alt avocat, membru al Fundaţiei NMS şi vicepreşedintele echipei Rugby Club NMS.

Concursurile se organizează pe terenurile de rugby din complexul Agronomie, dar accesul pe terenul principal este interzis pe motiv că acolo evoluează Poli Agro Unirea Iaşi. Din păcate, lipsa fondurilor face ca entuziasmul copiilor pentru participarea la un asemenea eveniment să fie, poate, şi cea mai mare răsplată.

„Pe lângă diplome şi dulciuri, mai punem bani şi pentru nişte jocuri şi medalii, iar acestea din urmă sunt preţuite foarte mult de cei mici", a a adăugat Florin Calistru. Scopul declarat al acestor oameni este de a putea înscrie o echipă în Divizia B de rugby a ţării precu şi crearea unei echipe de copii.

Meciuri de „old-boys" în ţară şi străinătate

În afară de activitatea de la Fundaţie, membrii acesteia joacă în cadrul echipei de „old-boys" Rugby Club NMS. Printre adversarii acestor jucători se numără echipe de alţi pasionaţi de rugby din ţară şi străinătate.

„O dată la câteva luni, punem toţi bani, ne suim într-un autocar şi plecăm la meciuri cu echipe din ţară şi străinătate cu care stabilim partide în avans. Astfel am fost în Turcia, Bulgaria, Ucraina şi Chişinău", a povestit Bogdan Tufeanu, fost rugbist.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite