Campus chinezesc în centrul Iaşiului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Prefecturii spun că nu le pot face nimic atâta timp cât sunt paşnici şi nu fac scandal.

26 de chinezi, foşti angajaţi ai complexului imobiliar Palas, şi-au întins ieri corturile în faţa fostului loc de muncă. Nici Prefectura, nici Poliţia, nici jandarmii sau cei de la compania chineză care i-a adus să lucreze în Iaşi nu pot face nimic să-i mute din locul unde şi-au stabilit reşedinţa temporară.

image

Daţi CLICK pe imagini pentru o fotogalerie cu chinezii campaţi pe trotuar, în faţa complexului

Cei 26 vin din aceeaşi provincie din China, Sichuan, şi, conform translatorului companiei care i-a angajat, sunt rude. „Au fost angajaţi ca tâmplari pe şantier, din martie sau aprilie. Ei solicită angajatorului salarii mai mari decât cele trecute în contractele de muncă pe care le-au semnat şi recurg la şantaj. Se gândesc că, în cazul în care ei nu muncesc, nu pot munci nici ceilalţi angajaţi care se bazează pe lucrările făcute de ei“, spune translatorul.

Refuză avion spre China

Cu toate că aici sunt remuneraţi în medie cu 2-300 de euro pe lună mai mult decât în ţara lor de origine, muncitorii chinezi solicitau salarii mai mari. „Cer mai mult deoarece cred că nemuncind ne forţează mâna“, susţine translatorul. De aceea, din data de 2 septembrie, contractele lor de muncă au fost sistate. Angajatorul chinez le-a oferit cazare, masă sau bani de buzunar într-un cămin din Tomeşti până la plecarea din ţară, dar cei 26 n-au acceptat oferta companiei, protestând paşnic în stradă, în faţa Centrului de Afaceri din cadrul Palas. „N-au vrut mâncarea pe care noi le-am oferit-o, aşa că le-am propus suma de 15 lei pe zi pentru masă, dar trebuiau să semneze pentru aceşti bani. N-au vrut să facă nici acest lucru şi au plecat ieri de unde erau cazaţi“, explică translatorul.

Compania care i-a adus la Iaşi a solicitat şi anularea permiselor lor de muncă în momentul în care a sistat relaţiile de colaborare cu muncitorii chinezi. „Cei de la Imigrări le-au acordat două luni, conform legii, timp în care se pot întoarce acasă, dar ei refuză. Noi avem biletele plătite pentru toţi, ca să se poată întoarce, Guvernul chinez a vorbit cu familiile lor ca acestea să-i convingă să se întoarcă acasă, dar fără succes“, spune translatorul.

Pot sta încă două luni

Între timp, cei 26 s-au instalat în faţa şantierului. „Le place să stea la poze“, spune unul dintre agenţii de pază care-i supraveghează. Reprezentanţii Prefecturii spun că le-a fost adusă la cunoştinţă situaţia creată, dar nu pot lua nicio măsură. „Dacă nu fac gălăgie, nu încurcă pe nimeni, pot să stea acolo. Au drept de şedere 60 de zile. Am vorbit şi cu cei de la Jandarmerie şi aceştia îi supraveghează, dar dacă nu fac scandal, nu le vor face nimic. Prefectul a primit şi el o informare pe tema aceasta, dar a trebuit să plece la un eveniment“, a precizat Iuliana Cozlosche, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite