Iaşi: Ionuţ Mânzatu: Campionul sportului cu tacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Ionuţ Mânzatu: Campionul sportului cu tacul
Iaşi: Ionuţ Mânzatu: Campionul sportului cu tacul

Joacă biliard de 12 ani, timp în care s-a făcut cu adevărat remarcat la nivel naţional. În Iaşi nu mai are concurenţă

Ionuţ a investit în biliard energie, timp şi bani. Deşi cei mai mulţi nu îl consideră un sport, ci mai degrabă o opţiune de divertisment atunci când ies în cluburi, pasionaţii îl abordează cu maximă seriozitate.


Ieşeanul a pus prima oară mâna pe tac atunci când avea 17 ani şi a hotărât să se implice cu adevărat doi ani mai târziu, în 1997. Asta însemna chiar şase ore pe zi, patru-cinci zile pe săptămână. Mergea în Iora, un club dispărut, pe atunci loc de întâlnire al celor mai buni jucători din Iaşi.

Îmi plăcea să joc acolo pentru că mă motivau să devin din ce în ce mai bun, mă inspirau, voiam să ajung la nivelul lor de joc”, explică el. Atunci încă nu se gândea că va avea şansa să joace în Norvegia, Italia, Slovacia. Viaţa sa competiţională începea un an mai târziu, în 1998, la Bucureşti, unde se clasase pe o poziţie mulţumitoare pentru un debutant. Apoi a făcut o cvasi-pauză, timp în care nu a mai participat la competiţii de amploare.

Palmares impresionant


În 2001, Federaţia Română a organizat etape pentru campionatul naţional în diverse oraşe, printre care şi Iaşi. Nu a participat la cea din oraşul natal, ci la etapele din ţară, reuşind să ajungă în două finale.


Întoarcerea i-a purtat noroc, în ultimul an de activitate a Federaţiei, în 2005, a primit „medalia de bronz” la campionatul naţional. Şi de atunci, pasiunea i-a fost răsplătită, meritele apreciate: a câştigat atâtea diplome şi trofee, încât nici nu-şi mai aminteşte toate competiţiile. Şi nici măcar nu joacă un singur tip de biliard.

 Dacă în 2006 lua locul I la Billiards National Open Bila 9, la Iaşi, anul trecut a câştigat Apache Cup Bila 8. „Joc ce-mi place şi joc cam orice“, spune Ionuţ.  Fie că e vorba despre Bila 8, Bila 9, 14+1 sau, mai nou, Bila 10 – tipurile de biliard agreate la competiţii – ieşeanul face faţă cu brio.


În ciuda rezultatelor sale remarcabile şi a aprecierii celorlalţi jucători avizaţi, Ionuţ nu îşi poate spune jucător profesionist atâta timp cât Federaţia reînfiinţată nu şi-a intrat pe deplin în drepturi, cât nu există cluburi sportive, cât nu există un campionat naţional, pe care îşi doreşte să-l câştige. Până la rezolvarea problemelor „birocratice“, el rămâne un adversar de temut la Iaşi şi în ţară.

Întrebări şi răspunsuri

La câte competiţii participi anual?
I. M.: În principiu, sunt două competiţii de amploare organizate la nivel naţional, la care nu lipsesc. Dar o dată la două săptămâni, eu şi ceilalţi jucători din Iaşi organizăm campionate.   

Ai fost răsplătit pe măsura eforturilor?
I. M.: Din nefericire, biliardul încă nu este privit ca un sport serios, de sine stătător, aşa că puţini sunt cei care îl apreciază.

Ce-i place
În timpul liber, se relaxează ascultând muzică sau se uită la programe sportive pentru că biliardul nu e singurul sport de care este pasionat.

Ce nu-i place
Nu suportă ignoranţa, bădărănia şi manelele, şi din nefericire se izbeşte de ele tot mai des.

Profil

Născut
10 iulie 1978, Iaşi

Educaţie
absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă“

Experienţă
joacă biliard de 12 ani, lucrează
ca asistent manager la o farmacie

Familie
are o soră

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite