Campionat internaţional de gătit organizat în premieră la Iaşi. Vezi aici programul complet al competiţiei din acest weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de echipe de bucătari din ţară şi străinătate vor participa la cea mai mare competiţie gastronomică din ţară. Maeştrii bucătari vor prepara cele mai gustoase reţete pentru a câştiga în final Cupa Moldovei la gătit.

Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ va organiza pentru prima dată la Iaşi o etapă din cadrul Campionatului Internaţional de gătit în aer liber în Piaţa Unirii. „Prin acest eveniment, Iaşiul intră pe harta gastronomică a lumii. Participă concurenţi din Timişoara, Bucureşti, Cluj, dar şi Cipru, Israel, Republica Moldova, Rusia şi Croaţia“, a spus Viorel Drăguţ, unul dintre organizatori.


Startul competiţiei va fi dat mâine dimineaţă, la ora 8.00 cu înscrierea concurenţilor şi preluarea standurilor de către aceştia. Prima probă din concurs va fi Competiţia de preparate reci, organizată la Hotel Unirea.

În timpul concursului, opt echipe de maeştri bucătari vor găti reţete din istoria omenirii, încă din Evul Mediu şi până în prezent, eveniment din cadrul proiectului Gastro Cultura.Proba de preparate reci se va încheia la ora 14.30, după care ieşenii vor putea participa la un moment remarcabil, prepararea celei mai mari tocane din carne de pui cu ciuperci.


1.400 de porţii de tocăniţă în Piaţa Unirii


30 de bucătari din Republica Moldova şi Israel vor prepara peste 850 de kilograme de tocană într-o tavă de 16 metri pătraţi. Maeştrii doresc să atingă Recordul Mondial la felul de mâncare preparat şi la cantitatea de tocana gătită, record care va fi certificat după ce va fi consumat de către ieşeni.

Maeştrii culinari le pregătesc publicului aproape 1.400 de porţii de tocăniţă. Seria evenimentelor va continua cu demonstraţiile live ale lui Antonio Pasarrelli, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din România, şi Irinei Hriapcă, bucătarul-şef al unui restaurant renumit din Iaşi.


După ce bucătarii calificaţi în urma primei competiţii vor fi premiaţi la ora 20.30, ieşenii vor lua parte la un concert cu trupa Şuie Paparude, care va începe la ora 21.30. Duminică, a doua probă din cadrul concursului va începe la ora 10.00 şi va dura până la 16.00.

„Sunt înscrise 53 de echipe până acum. Premiile constau în diplome, medalii şi Cupa Moldovei. Competiţia în care echipele vor găti simultan va fi completată cu Gastro Show, demonstraţii live cu maeştrii culinari“, a spus Radu Zărnescu, coordonatorul de proiect.

Invitaţii speciali de duminică sunt maeştrii Cornelia Ghişoi, Odeh Abu şi Sarkis Yacoubian din Israel şi Maestrul Jyrki Yli-Uotila din Finlanda care vor face demonstraţii între orele 16.15 şi 19.00.


Spectacole pentru toate vârstele


Şi publicul va putea participa la concursuri. Organizatorii propun două competiţii „Gospodina de Aur“ pentru alimente conservate natural şi „Peştişorul de Aur“, pentru  reţete cu specific pescăresc. Copiii care vor veni în Piaţa Unirii vor fi încântaţi cu un spectacol de teatru.

Pentru a câştiga Cupa Moldovei, concurenţii trebuie să îndeplinească anumite criterii precum gustul preparatelor culinare, prezentarea lor în formă finală, dexteritatea concurenţilor în pregătirea lor, aspectul exterior şi cel interior al standului, aspectul concurenţilor şi asocierea băuturilor cu produsele culinare.

În măsura în care bucătarii respectă aceste linii, concurenţii pot primi un punctaj maxim de zece puncte.
Programul de divertisment cuprinde şi Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea, preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, paradă care va începe la ora 19.00 în Piaţa Unirii. Campionatul se va încheia la Iaşi cu decernarea premiilor, de la ora 20.00 şi cu show-ul celor de la Şuie Paparude, de la 20.30.

Programul Campionatului de Gătit în aer liber:

Sâmbătă, 5 martie
8.00 - Înscrierea concurenţilor
11.00 - Startul competiţiei de preparate culinare reci
11.30 - Jurizarea concurenţilor
14.30 - Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
15.00 - Record Mondial: Cea Mai Mare Tocană din Carne de Pui cu Ciuperci
18.00 - Certificarea Recordului
18.30 - Demonstraţie cu Maestrul Antonio Pasarrelli
19.30 - Demonstraţie Cu Maestrul Irina Hriapcă (Iaşi)
20.30 - Decernarea premiilor
21.30 - Concert de muzică

Duminică, 6 martie
8.00 - Înscrierea concurenţilor
9.00 - Preluarea standurilor de către concurenţi
10.00 - Startul competiţiei de gătit în aer liber
14.00 - Jurizarea concurenţilor
16.00 - Încetarea competiţiei, deliberarea juriului
16.15 - Demonstraţie cu Maestrul Cornelia Ghişoi
17.00 - Demonstraţie cu Maeştrii Odeh Abu şi Sarkis Yacoubian (Israel)
18.00 - Demonstraţie cu Maestrul Jyrki Yli - Uotila (Finlanda)
19.00 - Parada Somelierilor coordonată de Sergiu Nedelea
20.00 - Decernarea premiilor
20.30 - Concert de muzică

Reţeta celei mai mari tocane
* 600 de kilograme de carne de pui;
* 250 de kilograme de ciuperci;
* 200 de kilograme de legume, adică ceapă şi ardei;
* 5 kilograme de sare;
* 5 kilograme de piper;
* 150 de litri de ulei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite