Iaşi: Camerele video de la urne trimit alegătorii după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Camerele video de la urne trimit alegătorii după gratii
Iaşi: Camerele video de la urne trimit alegătorii după gratii

Alegătorii care vor vota la mai multe secţii vor fi înregistraţi de dispozitivele de supraveghere. În baza acestor dovezi, ei pot primi pedepse de până la şase ani de închisoare.

În fiecare secţie specială de votare pentru alegerile din 22 noiembrie se vor instala camere de supraveghere, pentru a-i împiedica pe oameni să voteze de mai multe ori. Secţiile speciale vor fi amenajate în gări, aeroporturi sau alte locuri de tranzit şi sunt destinate alegătorilor care călătoresc şi nu au posibilitatea să voteze în localităţile de domiciliu.

Şefii prefecturilor din Moldova, cei care răspund de buna desfăşurare a alegerilor, au rezolvat problema camerelor de luat vederi.  Doar prefectul de Neamţ nu a făcut rost de aparatele de supraveghere, dar este optimist. El susţine că până la data alegerilor, cele 91 de secţii de votare speciale vor fi dotate cu calculatoare şi cu camere web. „Le vom lua de la şcoli şi de la primării şi le vom folosi. Vom rezolva cu siguranţă această problemă“, a declarat Mihai Archip, prefectul judeţului Neamţ.

La Botoşani, situaţia este mult mai relaxată, pentru că primăriile din judeţ deţin un sistem de comunicare performant, care presupune şi existenţa unor calculatoare dotate cu acmere web. Acestea vor fi folosite la alegerile din 22 noiembrie. „La fiecare primărie avem câte un astfel de sistem şi îl vom muta în secţiile speciale. Unde nu avem acoperite sălile, vom lua de la şcoli“, a spus Cristi Roman, prefectul judeţului Botoşani. Şi la Suceava lucrurile au fost clarificate.

„Avem 116 secţii speciale şi pentru fiecare dintre ele avem cele necesare pentru desfăşurarea alegerilor fără probleme. Am împrumutat de la şcoli şi de la primării, iar toate calculatoarele sunt de calitate, Pentium III, iar camerele web sunt obişnuite“, a precizat prefectul Sorin Popescu. Şi la Iaşi şefii prefecturii au întocmit un plan de bătaie. „Am luat calculatoarele de la şcoli şi de la primării, pentru că majoritatea sunt dotate cu aşa ceva. Toate cele 117 secţii de votare speciale sunt acoperite“, a declarat Dragomir Tomaşeschi, prefectul judeţului Iaşi.

Se caută specialişti în IT
Tomaşeschi a precizat că toate camerele web vor trebui supraveghete de specialişti. „Chiar s-a discutat în Şedinţa de Guvern de sâmbătă ca fiecare secţie specială să fie supravegheată de un specialist în IT pentru a nu exista niciun fel de suspiciune. Nu am vrut ca reprezentanţii partidelor politice să fie responsabili cu gestionarea camerelor web“, a precizat Tomaşeschi.


El a mai spus că aceşti specialişti care vor lucra două zile vor fi „recrutaţi“ din primării şi din alte instituţii publice şi vor fi plătiţi suplimentar pentru munca lor.

Ce se va întâmpla cu filmările
La fiecare secţie specială de votare va axista câte o filmare lungă de cel puţin 14 ore, care va fi copiată pe DVD-uri. Înregistrările vor ajunge la prefecturi, unde vor fi păstrate pentru eventualitatea în care se vor depista nereguli. „În cazul în care se va considera că o persoană ar fi putut vota şi la domiciliu, vom verifica filmarea existentă“, a precizat prefectul Dragomir Tomaşeschi.


Doar la nivelul judeţului Iaşi se vor aduna peste 1.638 de ore de filmare. Deşi cantitatea înregistrărilor este impresionantă, calitatea acestora va lăsa de dorit, după cum susţin specialiştii în IT. Unele înregistrări vor fi chiar inutilizabile, dacă aparatul nu a fost reglat bine sau dacă încăperea a fost slab luminată.


„Oricât de bună ar fi camera web folosită, tot trebuie ca încăperea să aibă lumină suficientă pentru a se vedea clar. În general, chiar şi camerele web mai slabe fac faţă sălilor de clasă“, a spus Claudiu Andrieş, specialist IT.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite