Căldura ieşenilor, sub semnul întrebării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii verifică dacă s-au încălzit caloriferele
Oamenii verifică dacă s-au încălzit caloriferele

Consilierii locali s-au întâlnit astăzi într-o şedinţă maraton în care au fost discutate peste 70 de proiecte.

Cel mai fierbinte punct de pe ordinea de zi a vizat împrumutul de 7,9 milioane de euro garantat de la bugetul local pentru a acoperi cărbunele folosit de CET iarna trecută. Proiectul a fost reluat în plen pentru a treia oară, deoarece comisia interministerială de la Bucureşti a respins proiectul în forma aprobată de aleşii locali.

„Cei de la comisie au cerut şi avalizarea pentru dobânda la credit. Am estimat o dobândă maximă la 3, 4 milioane de euro“, a spus Victorel Lupu, directorul economic al Primăriei. Practic, în final, după şase ani, CET ar putea plăti pentru acest credit 11,3 milioane de euro, dacă va fi percepută dobânda maximă stabilită în contract. Cu banii din împrumut va fi acoperită o datorie de peste 32 de milioane de lei către Unicom Top Energy. Firma a obţinut în instanţă posibilitatea de a bloca activitatea de la CET pentru a-şi recupera banii. Deja societatea a pus sechestru pe cărbune, iar din depozitele centralei se pot folosi doar 800 de tone pe zi pentru a asigura căldura în cele aproape 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat. Şefii din Primărie au anunţat că după 6 ianuarie vor debloca pentru Unicom 7,9 milioane de euro.

Caloriferele s-au răcit brusc aseară
Familiile racordate la sistemul centralizat au dârdâit aseară de frig în case după ce Romgaz a redus livrarea gazului către centrala termică. „Ne-au redus din gaz cu 4.000 de metri cubi. Ca să nu piardă oraşul, au redus cota către marii consumatori. Dimineaţă s-a reluat livrarea în condiţii normale“, a afirmat Dorin Ivana, directorul CET. Tot astăzi, consilierii au aprobat şi o rectificare de buget negativă de peste 37 de milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite