CSMS Iaşi s-a lepădat de numele „Politehnica“ de frica datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de fotbal din Copou va evolua în următorul sezon sub un nume nou din care a fost eliminat cuvântul „Politehnica“, pentru a tăia orice legătură cu defuncta Poli Iaşi, intrată în insolvenţă din cauza restanţelor financiare. La momentul dispariţiei, SC FC Politehnica Iaşi SA înregistra datorii de 3,3 milioane de euro la stat, jucători şi terţi.

„Politehnica Iaşi a murit, trăiască CSMS Iaşi!“. Aşa ar putea fi sumarizată transformarea numelui echipei de fotbal din Copou, produsă în această vară. În urmă cu un sezon, SC FC Politehnica Iaşi SA îşi dădea obştescul sfârşit prin insolvenţă din cauza datoriilor de 3,3 milioane de euro. Şefii Iaşiului au apelat atunci la un tertip folosit şi în trecut, respectiv crearea unei noi echipe de fotbal care să fie scutită de moştenirea datoriilor. Aşa a luat fiinţă un club nou, creat prin fuziunea dintre Tricolorul Breaza şi Navoby Charity Cup Iaşi. Pentru a da totuşi un sentiment de continuitate a tradiţiei de 65 de ani de fotbal la Iaşi, particula „Politehnica“ a fost asociată în numele noului club.


Rocada numelor


Însă la un an după înfiinţare, numele echipei a fost schimbat din nou, ACSMU Politehnica Iaşi devenind Clubul Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi. Motivul din spatele acestei decizii îl reprezintă datoriile defunctei Poli, care ameninţă chiar şi din mormânt. „S-a decis schimbarea numelui echipei pentru ca unii jucători de la fosta Politehnica Iaşi, precum şi alţi terţi care aveau de recuperat bani de la acel club dizolvat să nu pretindă aceste sume de la noi doar pe baza particulei «Politehnica»“, a explicat Mircea  Ursu, preşedintele executiv al clubului CSMS Iaşi.


De ce se teme CSMS Iaşi?


La momentul intrării în insolvenţă, în vara lui 2010, Politehnica Iaşi datora 1,35 milioane de euro la bugetul de stat. Din acestea, 813.000 de euro reprezintă datoriile din TVA, 169.000 de euro din impozite pe salarii, şomaj şi CAS, respectiv 371.000 de euro din dobânzi şi penalităţi de întârziere. 480.000 de euro reprezintă restanţe salariale către antrenori, jucători şi personal administrativ. Poli mai are datorii către furnizori în valoare de aproape 150.000 euro, datorii la plata chiriei pentru jucători şi antrenori de 35.000 euro, către impresari de 61.500 euro, restanţe la contractele de la echipa a doua a clubului în valoare de aproape 30.000 euro, dar şi datorii la salariile personalului administrativ în valoare de 41.000 euro. La aceste sume se adaugă datorii de 700.000 de euro la Consiliul Local şi alţi 425.000 de euro la Consiliul Judeţean.


Cum se cheltuiesc banii în prezent


CSMS Iaşi se bazează pe un buget de 1.200.000 de euro, respectiv 5.040.000 de lei pentru sezonul 2011-2012. Până în acest moment, din această sumă au fost virate în conturile clubului 560.000 de lei. „Din această sumă, 280.000 de lei au fost folosiţi pentru plata salariilor şi a primelor de instalare la jucători. 160.000 de lei reprezintă obligaţiile bugetare către stat. Pentru cantonamentul din Austria au fost alocaţi aproape 100.000 de lei“, a explicat Mircea Ursu, care a precizat că până pe 15 august vor fi achitate şi restanţele salariale de o lună la unii jucători.

Istoricul numelor de echipă la Iaşi


Clubul de fotbal din Copou a luat fiinţă pe 27 aprilie 1945 sub denumirea de Sportul Studenţesc, iar o lună mai târziu s-a numit AS Politehnica Iaşi. În 1948, devine CS Universitar, iar în 1950 se transformă în Ştiinţa Iaşi. În 1958, Ştiinţa fuzionează cu CFR şi apare Clubul Sportiv Muncitoresc Studenţesc (CSMS) Iaşi. În 1967, echipa ia numele Politehnica Iaşi, pe care îl păstrează până în 1992, când devine FC Lynx, dar revine repede la numele Poli. În 2001, clubul fuzionează cu Unirea şi devine Poli Unirea Iaşi 2000, iar în 2010 intră în insolvenţă ca FC Politehnica Iaşi. Clubul care îi ia locul este ACSMU Poli Iaşi, redenumit acum CSMS Iaşi.

„M-am întors la Iaşi ca să ajung să joc în Liga 1“

Marius Onofraş a câştigat tot ce se putea în ţară şi a jucat în Liga Campionilor. Fotbalistul de 31 de ani face apel la suporteri şi promite că CSMS Iaşi îi va face, prin evoluţiile de pe teren, să se întoarcă în tribune.


Cel mai important transfer reuşit de oficialii clubului CSMS Iaşi în această vară s-a perfectat în urma unor evenimente favorabile grupării din Copou. „După despărţirea de Steaua Bucureşti şi Khazar Lankaran m-am întors acasă la Iaşi în aşteptarea unor oferte. Cei de la CSMS au aflat de acest lucru şi am avut o serie de discuţii prieteneşti, în urma cărora mi s-a spus că, atunci când voi şti ce voi face, să dau un semn. În cele din urmă, am stat de vorbă cu domnul primar Nichita şi el m-a convins să vin la Iaşi“, povesteşte Marius Onofraş. Întrebat de motivele care au stat în spatele deciziei sale, jucătorul s-a arătat convins de proiectul care se face la CSMS. „Până la promovare vor fi multe meciuri, dar important este că la Iaşi este acum liniştea necesară şi se vrea ceva serios. Deocamdată mă gândesc să rămân un an. M-am întors la Iaşi ca să ajung să joc în Liga 1, dar viitorul este incert“, spune Onofraş.

image


Faţă de precedentele dăţi când a jucat la Iaşi, Marius este conştient că acum va evolua în faţa unor tribune mai mult goale decât pline. „Oamenii au dreptate să fie supăraţi că aşa un oraş nu are o echipă cu care să se mândrească. Că se cheamă ACSMU sau CSMS, tot sufletul lui Poli este aici. Avem nevoie de suportari lângă echipă pentru că mai bine ma duc la şah decât să joc fără spectatori. Depinde însă de noi să-i facem din nou bucuroşi“, încheie Marius.

Jucător de Liga Campionilor

Marius Onofraş şi-a început cariera la Poli Iaşi, club pentru care a evoluat în perioada 1998-2000, respectiv 2004-2006, marcând 18 goluri în 111 meciuri. Între 2000 şi 2004 a evoluat 85 de meciuri pentru FC Braşov, unde a înscris de şase ori. Cea mai frumoasă perioadă din cariera lui Marius a fost între 2006 şi 2010 la Unirea Urziceni, formaţie pentru care a marcat 21 de goluri în 82 de partide. Aici, Onofraş a câştigat Cupa şi campionatul României, reuşind apoi să marcheze un gol superb într-un meci cu Glasgow Rangers din Liga Campionilor. Înainte de a merge la Khazar Lankaran, Marius a mai marcat două goluri în 13 meciuri pentru Steaua.

A trecut pe la 9 echipe până să ajungă la Iaşi

Unul dintre cei mai experimentaţi jucători din lotul lui CSMS Iaşi este mijlocaşul Vasile Ghindaru (33 de ani). Acesta şi-a început cariera în oraşul său natal, la FC Braşov. În ţară, Ghindaru a mai trecut pe la Astra Ploieşti, Petrolul Ploieşti, Universitatea Cluj, Concordia Chiajna, Câmpia Turzii, UTA şi Voinţa Sibiu. Mijlocaşul şi-a atras porecla de cel mai ghinionist fotbalist, după ce nu a reuşit să marcheze timp de aproape cinci ani.


În 2009, Ghindaru a ajuns în Singapore, la Geylang United. „Acolo m-am simţit fotbalist profesionist, jucând o dată la patru zile, într-o societate la care noi doar visăm, unde eşti în siguranţă pe stradă la orice oră“, spune mijlocaşul, care după un an şi şase luni a revenit în România din cauza unor probleme personale. Contactat de Marius Baciu, jucătorul a acceptat cu bucurie să vină la Iaşi. „Voi trage tare ca să promovăm anul acesta pentru că nu mai vreau decât să joc din nou în Liga 1“, a promis mijlocaşul lui CSMS.

Fundaş de echipa naţională la CSMS Iaşi

După Daniel Pancu şi Adrian Cristea în ultimii ani, un alt jucător din dealul Copoului s-a aflat sub comanda selecţionerului României la Naţionala mare. Adrian Avrămia (foto) are 19 ani, evoluează pe postul de fundaş central şi este jucătorul de la CSMS Iaşi care a avut cea mai scurtă vacanţă în această vară. „După ce s-a terminat sezonul trecut, am stat patru zile acasă după care am plecat la naţionala de tineret pentru Campionatul European U-19. După acest turneu am mai prins trei zile libere şi apoi am primit convocarea la Naţionala mare în vederea meciului amical de pe 10 august. Când am plecat de acolo, domnul antrenor Marius Baciu m-a întrebat dacă vreau repaus, dar am refuzat, iar de pe 10 august sunt iar la antrenamente“, a spus Adrian.


Nu se teme de presiune


„Toţi jucătorii consacraţi  de la Naţională ne-au primit foarte bine, în special Gabi Mureşan. Totul a fost foarte bine organizat, până şi pauzele erau programate“, a explicat tânărul fundaş, care nu s-a arătat dezamăgit de faptul că nu a fost oprit în lotul care s-a deplasat în San Marino. „Era normal să fie păstraţi fotbaliştii de Liga 1, care joacă meci de meci. Când am plecat de la lot, domnul Piţurcă ne-a spus că este mulţumit de noi. Dacă vom juca bine la club vom fi chemaţi la Naţionala de tineret, iar dacă vom juca foarte bine avem uşa deschisă la echipa mare“, a precizat Avrămia, care nu se teme de presiunea de pe umerii lui.


„Este normal ca lumea să aibă de acum aşteptări de la mine. Îmi pare rău că nu am prins perioada de pregătire cu CSMS şi sper să prind echipa ca să joc“, a spus fundaşul ieşean, care ţine cu Real Madrid şi îl are ca model pe fundaşul spaniol Gerard Pique.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite