Iaşi: CFR, locul de unde furi fără grijă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: CFR, locul de unde furi fără grijă
Iaşi: CFR, locul de unde furi fără grijă

Furtul de combustibil din Depoul Iaşi devenise o obişnuinţă pentru unii angajaţi

În şase ani, personalul subunităţii Regionalei CFR Iaşi au primit peste 300 de sancţiuni din partea şefilor pentru nereguli cu motorină, dar în mare parte acestea au fost anulate în instanţă.

„Golăniile cu motorină“ sunt un obicei mai vechi printre angajaţii Depoului CFR Călători Iaşi. După ce procurorii ieşeni au reţinut săptămâna trecută cinci persoane suspectate că au furat motorină din rezervoarele locomotivelor. Şefii acestora au recunoscut că sustragerea combustibilului era o problemă mai veche.

În ultimii şase ani, 14 persoane, dintre cele 300 angajate la Depou, s-au trezit cu contractul de muncă desfăcut după ce au fost prinse furând motorină. „Majoritatea angajaţilor s-au întors la serviciu după ce au câştigat în instanţă anularea deciziei de concediere. O parte dintre aceştia s-au pensionat şi doar unul nu a mai fost reintegrat în funcţie“, a precizat Mihai Pricop, şeful Depoului CFR Călători Iaşi. În aceeaşi perioadă, o parte dintre angajaţii Depoului s-au ales cu sancţiuni administrative, fiind întocmite 359 de dosare. Persoanele au fost suspendate, retrogradate sau li s-a redus salariul cu 5 sau 10% deoarece cantitatea de motorină consumată într-o călătorie a fost mai mare decât cea necesară în mod normal pentru un tren. „S-au analizat diagramele după fiecare călătorie şi s-au aplicat sancţiuni pentru surplusul de combustibil consumat şi în unele cazuri s-a dispus ca persoana să plătească diferenţa de combustibil. O parte dintre angajaţi au obţinut în instanţă anularea sancţiunilor“, a menţionat Mihai Pricop.

16 persoane cercetate pentru furt

Dintre cei 300 de angajaţi ai Depoului, doar 80 au scăpat fără  sancţiuni. Şefii Depoului susţin că pentru a elimina sustragerile de combustibil au angajat o firmă de pază. „Este nevoie de o singură persoană care să stea când sunt alimentate locomotivele pentru a se reduce furtul. Firma de pază avea obligaţia să asigure supravegherea obiectivelor în mod corespunzător“, a spus Mihai Pricop.

Pe de altă parte, directorul firmei GIP EST susţine că agenţii săi şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu. „Agenţii firmei noastre nu sunt implicaţi în furtul de combustibil. Ei au şi prins câţiva angajaţi în flagrant şi au anunţat Poliţia“, susţine Alin Aivănoaiei, directorul GIP EST. În cazul furtului de combustibil din Depoul CFR, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au început săptămâna trecută urmărirea penală pentru 16 persoane, iar cinci au fost reţinute pentru 24 de ore.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite