Nichita preia CET Iași, 50.000 de familii rămân ale nimănui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii oraşului vin cu o găselniţă pentru a menţine situaţia dezastruoasă de la Centrala Electrică de Termoficare: Gheorghe Nichita vrea ca Primăria să preia CET în administrare directă. Până găsesc un operator privat care să concesioneze serviciul de termoficare, edilii se vor ocupa de încasări şi plăţi.

Cele 50.000 de familii din Iaşi racordate la sistemul centralizat de încălzire vor primi în curând facturi la apă caldă cu antetul Primăriei, şi nu cu cel al societăţii Centralei Electrice de Termoficare (CET).

În şedinţa extraordinară de mâine, şefii oraşului le vor propune consilierilor locali ca Primăria să preia în gestiune directă serviciile de termoficare până când le vor da unui operator privat. Practic, municipalitatea va primi prin transfer tot patrimoniul societăţii, se va ocupa de încasări şi plăţi, dar nu va rezolva şi problema datoriilor colosale ale centralei, pentru care s-a pus poprire pe conturi.
Prin acest demers, edilii intenţionează să reducă cheltuielile CET cu până la 35%.

„Este un efort financiar considerabil la bugetul local. Va trebui să facem eforturi mari pentru a reduce la maxim cheltuielile cu serviciile de termoficare. CET nu se privatizează, însă Primăria va avea control mai mare, inclusiv asupra preţului gigacaloriei“, a spus primarul Gheorghe Nichita. Cei 1.131 de salariaţi vor fi afectaţi de această decizie deoarece municipalitatea urmează să încheie cu fiecare sau pe departamente contracte de prestări servicii.

„Vom stabili o schemă minimală a serviciilor. Nu vom folosi acelaşi număr de angajaţi, ci doar cât avem nevoie. De exemplu, la exploatare ar fi nevoie de 120 de oameni. Facturarea o vom face pe serviciile prestate de angajaţi“, a mai spus Nichita. Chiar dacă nu au făcut nimic concret pentru a salva situaţia CET-ului, prelungind problemele cu furnizarea de combustibil de la o iarnă la alta, edilii se plâng că oficialii de la Guvern au neglijat centrala de la Iaşi, prin neplata subvenţiilor la timp.

„Nu se rezolvă problema de fond“

În acelaşi timp, şefii oraşului au criticat chiar managementul CET, în condiţiile în care societatea se află în subordinea directă a acestora. „Managementul este ineficient şi nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor. De când sunt primar, am schimbat de cinci ori managerul, dar lucrurile au mers la fel de prost. Au lăsat boala de azi pe mâine sperând că vor veni alte măsuri guvernamentale“, a spus Nichita.

Consilierii locali recunosc faptul că soluţiile sunt tardive. „Cred că este o găselniţă juridică şi economică de a mai continua cumva funcţionarea CET. Aceasta este o soluţie de super-criză, CET fiind total falimentar, pentru ca eventual să treacă şi de această iarnă. Nu rezolvă problema în fond, ci continuă agonia CET“, a spus consilierul local, Radu Botez. „Abia acum ne-am dat seama că singura speranţă este să găsim un operator privat, iar până atunci Primăria va coordona activitatea de termoficare. Este o încercare de salvare a CET-ului din ceasul al 12-lea“, crede şi Constantin Neculau.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite