Iaşi: Elveţienii recomandă partener privat la CET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Elveţienii recomandă  partener privat la CET
Iaşi: Elveţienii recomandă partener privat la CET

Compania de consultanţă First Climate a analizat situaţia termocentralei ieşene şi a găsit soluţia salvatoare

Citeşte şi:

Iaşi: CET anunţă că va primi gaze naturale de mâine dimineaţă

Iaşi: Ieşenii pot da CET în judecată

Iaşi: Şefii Primăriei şi ai CET nu pot rezolva problema apei calde

Iaşi: „Ar trebui să ieşim cu furcile la ei“

Iasi: Duşuri reci din cauza incompetenţei edililor

Analiştii au prezentat şefilor din Primărie situaţia reală a CET şi paşii pentru redresarea societăţii, aflată într-o situaţie financiară dezastruoasă.

Raportul firmei elveţiene de consultanţă a tras astăzi un semnal de alarmă cu privire la situaţia CET. Reprezentanţii First Climate susţin cu cifre necesitatea încheierii unui parteneriat public-privat prin care să fie redresată societatea.
Un investitor nu poate compensa în zece ani ceea ce sectorul public ar fi trebuit să facă pentru reabilitarea sistemului de mai multe decenii“, susţin ei. Aceştia au propus edililor ieşeni şapte modele de parteneriate în care un investitor privat ar trebui să intervină.


Astfel, s-a discutat despre un management privat, despre privatizarea doar a sectorului de producţie de la CET, înfiinţarea a două companii (una pentru producere şi alta pentru transport şi distribuţia agentului termic), dar şi despre instalarea unei noi turbine de cogenerare.


Trei soluţii au fost detaliate de consultanţii elveţieni. Prima este un contract de asociere în participaţiune între Consiliul Local (CL), ca acţionar majoritar CET, şi un partener privat. Celelalte două vizează înfiinţarea unei noi Companii de Proiect (CP).


În condiţiile în care va fi înfiinţată o nouă CP cu acţionar majoritar şi personalitate juridică, partenerul privat va avea putere de decizie, în cadrul unei asocieri în participaţiune. Implementarea unei companii oferă o situaţie complet nouă. În schimb, dacă se ia în considerare un contract de asociere, partenerul privat va finanţa doar sursa de cogenerare, neavând competenţe de operare şi decizie“, se arată în raportul First Climate.


Potrivit firmei de consultanţă, investiţiile la CET ar ajunge la 90 de milioane de euro, din fonduri europene şi investiţii private. Aceste soluţii vor fi analizate de consilierii locali, care vor decide într-o şedinţă de plen ce variantă vor adopta.

"Nu spun că acest sistem cu partener privat este cel mai bun, dar este cel care funcţionează. Dacă soluţia prin care CET-urile sunt preluate de către stat nu va fi aprobată, investiţia privată este singura care poate redresa societatea ieşeană de termoficare", a spus Gheorghe Nichita, primarul iaşiului.

Datorii de 29 de milioane  de euro


Potrivit datelor prezentate de First Climate, de patru ani societatea înregistrează o situaţie financiară negativă. „CET Iaşi a acumulat o pierdere de 116 milioane de lei, respectiv 29 de milioane de euro“, arată elveţienii. Printre cauzele acestui declin se numără costurile ridicate cu forţa de muncă, la CET fiind angajaţi 1.300 de oameni. Alte cauze ar fi întârzierea la primirea subvenţiilor, datoriile şi penalităţile către furnizori, dar şi incapacitatea de plată a facturilor de către populaţie şi pierderile din reţele.

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite