Iaşi: Şefii CET aduc cărbune din Africa de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Şefii CET aduc cărbune din Africa de Sud
Iaşi: Şefii CET aduc cărbune din Africa de Sud

Pentru că depozitul este aproape gol, şefii centralei încă mai negociază contracte cu diverse firme.

Citeşte şi:

Pregătiri de iarnă de tot râsul la CET

Ieşenii pot da CET în judecată

Şefii Primăriei şi ai CET nu pot rezolva problema apei calde

Căldura ieşenilor ar putea fi produsă în iarna care bate la uşă de cărbune adus din Africa de Sud. Licitaţia pentru achiziţia de huilă energetică a fost finalizată de CET Iaşi în iunie, iar 200.000 de tone de cărbune ar fi trebuit livrate de societăţile Iuganord Grup din Republica Moldova şi Trans Nafta.

Marfa, evaluată la aproape 22,5 milioane de dolari, trebuia adusă la Iaşi din Rusia, treptat, începând cu luna iulie. Din cauza problemelor financiare înregistrate de societatea de termoficare ieşeană, firmele nu au adus decât câteva mii de tone de cărbune, care ar ajunge doar pentru câteva zile.

„Am discutat cu şefii CET, iar zilele acestea va fi semnat un contract cu firma Vitol, care ar putea aduce 70.000 de tone de cărbune din Africa de Sud“, a anunţat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei. Potrivit acestuia, costul total pentru a aduce la Iaşi o tonă de cărbune din Africa de Sud ar ajunge la aproape 115 dolari.

Pe de altă parte, şefii CET au fost rezervaţi în a da mai multe detalii despre un alt furnizor. „Nu vom umbla la contractele existente cu cele două firme. Dar din cele 200.000 de tone, noi am primit până acum 5.528 de tone şi căutăm o altă sursă prin care să fim siguri că avem cu ce încălzi apartamentele la iarnă“, a precizat Dorin Ivana, directorul CET.

Datornicii, somaţi să-şi achite facturile la utilităţi

Reprezentanţii centralei termice au susţinut din nou că asociaţiile care au datorii la întreţinere mai vechi de trei luni vor rămâne fără apă caldă şi căldură, iar în această situaţie sunt peste jumătate din blocurile racordate la sistemul centralizat.
„Încercăm în acest fel să ne încasăm banii pentru a putea plăti la rândul nostru facturile către furnizorii de combustibil“, a spus Neculai Parasc, purtătorul de cuvânt al CET. Deja mai multe blocuri au rămas fără apă caldă. "Nu vom sista apa la cartiere întregi, ci doar la cei rău-platnici", a spus Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.

Potrivit acestuia, populaţia are datorii de peste 83 de milioane de lei, din care 27 reprezintă facturi, iar restul sunt penalităţi. În timp ce furnizorii ameninţă că vor tăia combustibilul către CET din cauza datoriilor de zeci de milioane de lei, noul prefect Dragomir Tomaşeschi şi primarul Gheorghe Nichita s-au contrat în declaraţii privind situaţia financiară a centralei termice. CET a rămas de trei ori fără gaz în ultima lună deoarece nu au fost achitate facturi restante de peste 30 de milioane de lei către Romgaz.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite