Iaşi: CAMPANIE Bicicliştii, ghiulele vii de pe trotuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Huliţi de şoferi şi de trecători, aceştia se descurcă cum pot în trafic

Tinerii se plâng că în oraş este o singură pistă pentru biciclete şi că până la ea sunt nevoiţi să-şi croiască drum fie pe trotuar, fie pe stradă.

Pe cât de periculoşi sunt pentru trecători, atunci când circulă cu viteză pe trotuare, pe atât de surghiuniţi sunt când îndrăznesc să intre cu bicicleta printre maşini. Zonele cele mai des frecventate de ei sunt Copoul, Hala Centrală şi Ştefan cel Mare. Niciunul nu ajunge însă până în Podu Roş, unde municipalitatea le-a amenajat o pistă. „Oamenii de pe trotuar se enervează atunci când ne văd şi unii chiar ne lovesc. În plus, poliţiştii vin la noi de fiecare dată când suntem pe trotuar sau pe bănci, şi ne alungă. Atunci, noi pe unde să mai mergem?“, spune Marius, elev în clasa a X-a.

„Taximetriştii ne înjură şi ne fugăresc“

Conflictele bicicliştilor din Iaşi cu ceilalţi participanţi la trafic nu sunt puţine. Daniel, de 24 de ani, spune că şi-a lăsat barba să crească pentru a nu mai fi apostrofat de pietoni. „Dacă-mi las barba să crească ei cred că sunt mai în vârstă şi nu îndrăznesc să-mi spună ceva“, afirmă tânărul.

O mare parte dintre biciclişti susţin că cei mai indisciplinaţi în trafic sunt taximetriştii. „Mi s-a întâmplat să fiu urmărit de un taximetrist jumătate de staţie de autobuz după ce s-a enervat că a fost nevoit să oprească la o trecere de pietoni, iar eu
m-am strecurat în faţa lui“, adaugă Daniel.

Pentru a le arăta ieşenilor că şi ei există în trafic, bicicliştii se vor întâlni o dată pe lună şi se vor plimba prin oraş. „Începe să prindă contur mişcarea a bicicliştilor, «Masa critică». Ne întâlnim de obicei la Rondul Agronomie şi mergem prin oraş“, a mai spus Daniel.

Ce spun edilii

Reprezentanţii municipalităţii ridică neputincioşi din umeri în faţa problemei bicicliştilor. „Avem un proiect de reabilitare a traseului Tudor Vladimirescu - Copou. O serie de specialişti fac studii pentru a identifica exact porţiunile pe unde se pot amenja pistele destinate bicicliştilor“, a declarat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.


Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/Picture 015.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/bicla0k3.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/Picture 009.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/biclaok1.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite