Iaşi: Buzunarele părinţilor, golite de fondul clasei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Grecu (stânga) şi colegele ei trebuie să achite câte 70 de lei
Simona Grecu (stânga) şi colegele ei trebuie să achite câte 70 de lei

Taxele variază între 30 şi 100 de lei. Cei mai supăraţi sunt elevii de clasa a XII-a care susţin că nu se pot bucura prea mult de noile achiziţii făcute la clasă.

Cumpăratul de perdele, scaune, cuiere, clanţe, becuri, coşuri de gunoi sau zugrăvitul clasei îi costă pe părinţi câteva zeci sau chiar sute de lei la fiecare început de an şcolar. Deşi a fost declarat ilegal, fondul clasei a rămas o practică.

La prima şedinţă cu părinţii sau la ora cu dirigintele, copiilor li s-a comunicat că trebuie să strângă bani pentru „gospodărirea“ clasei. „Mi-a cerut 50 de lei. Nu învăţ într-o clasă stabilă, ci mă plimb prin toate laboratoarele. Nu mi s-a spus nici pentru ce vor banii aceştia“, spune Andrei Ş., elev în clasa a X-a la Grupul Şcolar „Ştefan Procopiu“.

Citeşte şi:

Iaşi: Părinţii, obligaţi să se aboneze la catalogul electronic (AUDIO)

Unii fiţe, alţii necesităţi
Suma cerută şi cumpărăturile diferă în funcţie de renumele şi de zona în care este amenajată clădirea. În timp ce la liceele de elită fondul clasei atinge şi 100 de lei, iar banii se folosesc  pentru plata abonamentului la catalogul electronic, la şcolile din Bularga se cer câte 30-50 de lei şi se cumpără bănci. „Nouă ni s-au cerut 70 de lei. 60 de lei se duc pentru abonamentul la catalogul electronic, iar restul pentru eventuale copii xerox“, spune Simona Grecu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Garabet Ibrăileanu“.

Unii elevi din Iaşi nu au nici bănci în care să stea. „Ni s-a cerut câte 50 de lei ca să cumpărăm scaune. Nu-mi convine  pentru că am să mă folosesc de el doar un an“, spune Paul C., elev în an terminal la Liceul „Tehnoton“.

Părinţii susţin că suma li se pare piperată. „Ţinând cont de salarii, 60 de lei mi se pare un pic cam mult. În plus, în fiecare an s-au cerut aceşti bani, nu doar o dată“, spune Carmen C., mama unui elev de la Colegiul „Costache Negruzzi“.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) susţine însă că tocmai părinţii sunt cei care stabilesc suma pe care vor să o adune. „Părinţii stabilesc dacă, cât, cum şi pentru ce dau bani“, spune Liliana Romaniuc, inspector şef al IŞJ.  

Topul tarifelor
Liceul „Vasile Alecsandri“ - 100 de lei;
Colegiul „Garabet Ibrăileanu“- 70 de lei;
Colegiul „Costache Negruzzi“ - 60 de lei;
Grup Şcolar „Ştefan Procopiu“ - 50 de lei;
Colegiul Tehnic „I.C.Ştefănescu“ - 50 de lei;
Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ - 50 de lei;
Colegiul „Tehnoton“ - 50 de lei;
Grup Şcolar „Anghel Saligny“ - 30-50 de lei;

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite