Iaşi: Luiza Burlacu, Mamă pentru mii de crizanteme(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Luiza Burlacu, Mamă pentru mii de crizanteme(PORTRET)
Iaşi: Luiza Burlacu, Mamă pentru mii de crizanteme(PORTRET)

În fiecare an, ieşeanca are grijă de butaşii care până în toamnă devin cele mai apreciate flori din Grădina Botanică aflată în dealul Copoului.

Luiza Burlacu trăieşte pentru ca toţi cei care trec pragul celei mai impunătoare grădini botanice din ţară să exclame încântaţi „Vai, ce crizanteme extraordinare!“. Deşi oferă atât de multă încântare ochiului, ieşeanca nu a ieşit niciodată în lumina reflectoarelor.

S-a mulţumit să stea în umbră şi să urmărească cu sufletul la gură reacţiile celor care îi văd florile, crescute cu grijă în serele din dealul Copoului.

De la plastic, la gingăşia florilor

Ieşeanca a lucrat ani buni la mase plastice, ca operator chimist. La 19 ani, muncea în trei ture şi-şi dorea foarte mult să scape de această povară. „Aşa era atunci, pe timpul lui Ceauşescu. Dacă vroiai să munceşti, te duceai unde erai repartizat“, spune Luiza Burlacu. Norocul i-a surâs când nişte cunoştinţe i-au spus că la Grădina Botanică sunt nişte posturi libere. Timp de 15 ani a lucrat la sere. Zi de zi însă a căutat să se înconjoare de oameni de la care putea să fure meserie. „Aici am învăţat tot ce ştiu despre crizanteme“, adaugă Luiza Burlacu.

Munceşte un an pentru o bucurie de două luni

În urmă cu trei ani, Luiza Burlacu a fost aleasă să preia sectorul de crizanteme, care înglobează peste 100 de soiuri. Multe dintre ele sunt specii rare, datorită vechimii lor. „Trebuie să le îngrijeşti mai ceva ca pe copii, încă de la stadiul de butaş. Practic, muncim un an pentru a ne bucura de ele două luni, cât sunt înflorite“, spune ieşeanca.

Luiza Burlacu recunoaşte că de multe ori stă de vorbă cu ele şi le mai ceartă atunci când nu vor să crească aşa cum trebuie. „Crizantemele sunt foarte încăpăţânate uneori, deşi le dau tot ce le trebuie. Mai tot anul am emoţii“, încheie Luiza Burlacu.

Profil

Născută: 29 decembrie 1969, Iaşi.
Studii: Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie: Căsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Ce flori aţi prefera să primiţi la ocazii speciale?
Pentru mine nu contează ce flori primesc, atâta timp cât sunt oferite din dragoste. 

Acasă aţi încercat să vă faceţi o grădină botanică în miniatură?
Când m-am angajat la Grădina Botanică aveam obiceiul să iau orice plantă şi să o duc acasă. Apoi, am observat că nu le pria deloc şi că mureau. Aşa că le-am adus pe toate înapoi.

Care sunt cele mai scumpe soiuri de crizanteme?
Cele mai scumpe sunt cele mai vechi, care nu se mai găsesc decât în foarte puţine locuri. Aici, încercăm să ducem mai departe o colecţie pe care generaţiile de dinaintea noastră s-au chinuit să o adune.

Ce-i place
Luiza Burlacu este îndrăgostită de muzică şi natură. „În timpul liber îmi place să ies împreună cu prietenii şi să petrec cât mai mult timp în aer liber“, spune ieşeanca, care încearcă zi de zi să scape de monotonie şi să-i facă pe cei din jurul ei să zâmbească.

Ce nu-i place
Ieşeanca spune că nu-i place răutatea oamenilor şi invidia prostească. „Nu-mi plac nici verile caniculare, când stăm în câmp şi trebuie să lucrăm , iar în seră temperaturile sunt cu adevărat ridicate“, spune Luiza Burlacu. În materie culinară,  femeia spune că singura mâncare care nu-i place este chişca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite